
Urządzenie grilla to świetny pomysł na spędzenie letniego wieczoru. To nie tylko okazja do spotkań towarzyskich, ale także do zjedzenia czegoś smacznego i zdrowego. Oto przepis na smakowite grillowane szaszłyki z Kurczaka Zagrodowego.
Do przygotowania 4 porcji będą nam potrzebne:
- 600 g mielonego mięsa z uda Kurczaka Zagrodowego
- 1 pokrojona w kostkę cebula
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 mały pęczek świeżej kolendry, drobno posiekanej
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- sól, kmin rzymski, ostra papryka (do smaku)
- ½ melona galia lub kantalupa, 1 mango i ½ małego arbuza – owoce obrane i pokrojone w kostkę
- 10 świeżych truskawek pokrojonych w cząstki
- 1 łyżka prażonych pestek dyni
- garść kiełków rzodkiewki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z ½ cytryny

(Szaszłyki z Kurczaka Zagrodowego)
Posiekaną cebulę przysmażyć na oleju aż do momentu, gdy się zeszkli, a następnie pozostawić do wystygnięcia. Następnie wymieszać ją w misce z mięsem kurczaka i dodać przyprawy, oraz czosnek i kolendrę. Całość wymieszać aż do powstania jednolitej masy, z której należy uformować podłużne kotleciki. Kotleciki nadziać na długie wykałaczki i umieścić w lodówce. W międzyczasie owoce mieszamy z pestkami dyni, kiełkami rzodkiewki, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Kotleciki wyjmujemy z lodówki i smażymy na patelni grillowej przez 3 minuty z każdej strony. Serwujemy z sałatką owocową i sosem czosnkowo-jogurtowym, lub jogurtem.