Grillowane szaszłyki z kurczaka

Urządzenie grilla to świetny pomysł na spędzenie letniego wieczoru. To nie tylko okazja do spotkań towarzyskich, ale także do zjedzenia czegoś smacznego i zdrowego. Oto przepis na smakowite grillowane szaszłyki z Kurczaka Zagrodowego.

Do przygotowania 4 porcji będą nam potrzebne:

  • 600 g mielonego mięsa z uda Kurczaka Zagrodowego
  • 1 pokrojona w kostkę cebula
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 mały pęczek świeżej kolendry, drobno posiekanej
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • sól, kmin rzymski, ostra papryka (do smaku)
  • ½ melona galia lub kantalupa, 1 mango i ½ małego arbuza – owoce obrane i pokrojone w kostkę
  • 10 świeżych truskawek pokrojonych w cząstki
  • 1 łyżka prażonych pestek dyni
  • garść kiełków rzodkiewki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z ½ cytryny
szaszlyki

(Szaszłyki z Kurczaka Zagrodowego)

Posiekaną cebulę przysmażyć na oleju aż do momentu, gdy się zeszkli, a następnie pozostawić do wystygnięcia. Następnie wymieszać ją w misce z mięsem kurczaka i dodać przyprawy, oraz czosnek i kolendrę. Całość wymieszać aż do powstania jednolitej masy, z której należy uformować podłużne kotleciki. Kotleciki nadziać na długie wykałaczki i umieścić w lodówce. W międzyczasie owoce mieszamy z pestkami dyni, kiełkami rzodkiewki, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Kotleciki wyjmujemy z lodówki i smażymy na patelni grillowej przez 3 minuty z każdej strony. Serwujemy z sałatką owocową i sosem czosnkowo-jogurtowym, lub jogurtem.

Leave a Reply