Zupa pomidorowa to ukochana zupa Polaków. Dziś przedstawiamy jej kremową wersję, bez dodatku makaronu czy ryżu. Pożywna, bogata w potas i żelazo, o bazyliowym aromacie stanie się atrakcyjną alternatywą dla tradycyjnej pomidorówki.
Składniki:
– 1 l bulionu
– 2 cebule
– ok. 400 g pomidorów z puszki (bez skórki)
– pół pęczku świeżej bazylii
– oliwa z oliwek
– sól, pieprz
Wykonanie:
Do przygotowanego wcześniej bulionu dodajemy pokrojoną i zeszkliwioną na oliwie cebulę. Gotujemy ją ok. 5-7 minut, aż cebula będzie miękka. Dodajemy pomidory i poszatkowaną bazylię, gotujemy kolejne 5 minut. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Jeżeli zupa wydaje nam się za kwaśna, możemy dodać pół łyżeczki cukru.
Przestudzoną zupę miksujemy na gładki krem, podgrzewamy i przelewamy do talerzy. Dekorujemy listkiem świeżej bazylii. Możemy posypać również niewielką ilością startego parmezanu.
Smacznego!