
Zupy są smaczne i pożywne. W chłodne dni rozgrzewają, jak nic innego. Latem zachwycają kolorem i aromatem świeżych, sezonowych warzyw. Każdy z nas ma sprawdzone, ulubione przepisy na zupy, a pora roku sprzyja kulinarnym eksperymentom. Delikatne wywary są nie tylko lekkostrawne. Warzywa, których użyjemy do ich przygotowania dostarczą nam także cennych witamin i soli mineralnych.
Pomysłów na zupę może być wiele. Lato to idealny czas na ich przyrządzanie. Wykorzystaj zatem sezon letni, kiedy dostępne są świeże warzywa. Szparagi, młode pomidory czy tradycyjna włoszczyzna o tej porze roku smakują najlepiej. Dzięki nim stworzysz danie, które zachwyci Twoich bliskich. W uzyskaniu wyjątkowego smaku pomoże Vegeta Natur. To szereg różnorodnych, wysokiej jakości przypraw przygotowanych przez ekspertów kulinarnych. Do zup najlepiej sprawdzą się kostki rosołowe Vegeta Natur, Vegeta Natur przyprawa w płynie bez glutaminianu sodu oraz Vegeta Natur przyprawa uniwersalna. To innowacyjne produkty bez dodatku wzmacniaczy smaku, sztucznych barwników i konserwantów. Idealnie podkreślą smak różnorodnych potraw.
Krem ze szparagów
Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 pęczek młodej włoszczyzny
- 3-4 ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 1 kostka bulionu warzywnego Vegeta Natur
- przyprawa Vegeta Natur w płynie bez glutaminianu sodu
- 2 łyżki śmietany
- grzanki z chleba
Sposób przygotowania:
Warzywa obierz i umyj. Ugotuj bulion z 1 kostki Vegeta Natur, do wrzącego wywaru dodaj włoszczyznę oraz ziemniaki. Pod koniec gotowania, kiedy pozostałe warzywa będą już prawie miękkie, dodaj szparagi. Gotuj wszystko na wolnym ogniu jeszcze przez 7 minut, następnie zmiksuj całość z czosnkiem. Dodaj przyprawę Vegeta Natur w płynie według smaku oraz śmietanę. Danie serwuj z grzankami.