Zima na dobre zagościła na naszych podwórkach. Kiedy za oknem hula wiatr, a niskie temperatury dają się nam we znaki, rozgrzej się pyszną zupą cebulową! Podpowiadamy, jak w szybki sposób ją zrobić i rozkoszować się jej smakiem!
Składniki:
- 500 g cebuli,
- 100 g sera żółtego,
- 200 ml białego, wytrawnego wina,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1,5 l bulionu warzywnego lub rosołu,
- 0,5 bagietki,
- tymianek, sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Cebulę pokrój w piórka. Rozgrzej patelnię, dodaj oliwę z oliwek i masło. Po chwili wrzuć cebulę. Podsmażaj ją przez około 30 minut, aby nabrała brązowego koloru. Dodaj tymianek, zmiażdżony czosnek i wino. Gdy większość wina wyparuje, dodaj bulion warzywny lub rosół. Gotuj przez 15 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Bagietkę pokrój w kromki i podpiecz w piekarniku. Zupę przelej do małych, żaroodpornych miseczek. Do każdej z nich włóż kromkę pieczywa i posyp ją startym serem żółtym. Włóż na kilka minut do piekarnika o temperaturze 200 stopni Celsjusza i poczekaj aż ser się roztopi.