Jesienne smaki. Zupa krem z dyni

Za oknem coraz niższe temperatury… Jesienna aura zbliża się wielkimi krokami. My mamy jednak na nią sposób! Zupa krem z dyni rozgrzeje Cię i poprawi Ci nastrój. Sprawdź, jak w szybki sposób przygotować ten przysmak i ciesz się jego smakiem!

Depositphotos 216744404 s 2019

Składniki:

  • 1 dynia,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1 cebula,
  • mały kawałek selera,
  • mały kawałek pora,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • liść laurowy,
  • szczypta soli,
  • mały kawałek imbiru,
  • 500 ml wody,
  • uprażony słonecznik.

Przygotowanie:

Dynię możesz przygotować na dwa sposoby. Możesz ją ugotować lub upiec. Jeśli wybierzesz pierwszą metodę, pokrój dynię w kostkę i gotuj do momentu, aż będzie miękka. Jeśli jednak wolisz ją upiec, pokrój dynię na mniejsze części, wyjmij ze środka pestki i ułóż kawałki dyni na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 25 minut, w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Przed wyjęciem dyni z piekarnika, sprawdź widelcem, czy miąższ jest miękki.

Wskazówka! Do pieczenia dyni, najbardziej nadaje się dynia typu hokkaido. Jej czas pieczenia jest zdecydowanie mniejszy niż większość dyń. 

Następnie przygotuj wywar: umyj i obierz marchewkę, pietruszkę, seler i por. Na palniku przypal cebulę. Włóż wszystkie warzywa do garnka i zalej je wodą. Dodaj liść laurowy i liść ziela angielskiego. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 30 minut.

Zblenduj miąższ upieczonej dyni. Dodaj do niego przecedzony wywar. Następnie dopraw zupę solą, pieprzem i kawałkiem utartego imbiru.

Zupę krem z dyni podawaj z uprażonym słonecznikiem.

Smacznego!

Leave a Reply