Egzotyczny ryż dla smakoszy

Ryż to świetny dodatek zarówno do kuchni polskiej, jak i egzotycznych dań. Jeśli biały ryż już nieco nam się znudził, być może warto wypróbować ryż basmati. Jego lekko orzechowy smaki aromat z pewnością przypadną do gustu niejednemu smakoszowi.

Ten gatunek ryżu uprawiany jest od wieków u podnóża Himalajów. To właśnie tamtejszemu wysokogórskiemu klimatowi i krystalicznie czystej wodzie zawdzięcza on swoje walory smakowe. Jako pierwsi odkryli go mieszkańcy Indii i Pakistanu.

basmati

(Ryż Basmati, fot. Britta)

Ryż Basmati marki Britta charakteryzuje się długimi, śnieżnobiałymi ziarnami, które podczas gotowania wydłużają się jeszcze bardziej. Mimo to po ugotowaniu ryż nie klei się i pozostaje przyjemnie sypki. Już po 15 minutach gotowania jest gotowy do spożycia.

Leave a Reply