Herbata inspiracją na orzeźwienie

Szukasz oryginalnych pomysłów na orzeźwienie? Myślisz o zdrowej alternatywie dla słodkich napojów zamkniętych w butelce? Oto  pomysły na owocowe, pełne słońca mrożone herbaty i koktajle na bazie herbaty, które wyśmienicie smakują i gaszą pragnienie.

Pomysłów na mrożoną herbatę jest wiele. Wystarczy do zaparzonego naparu dodać owoce, kostki lodu czy sok i orzeźwiający napój gotowy. Herbaty IRVING z dodatkiem owoców, soków owocowych i aromatów stanowią doskonała bazę do sporządzania wielu kompozycji pozwalając na eksperymentowanie ze smakami, zapachami i kolorami.

Czy wiesz, że:

samodzielnie przygotowana mrożona herbata jest zdrowszą alternatywą dla słodzonych, butelkowanych napojów, gdyż nie zawiera składników chemicznych i oparta jest na naturalnych komponentach – owocach, sokach, które sami dodajemy. Przygotowując napój możemy też kontrolować zwartość cukru. Dodatkowo dzięki esencjonalnemu naparowi z liści herbaty, domowa „ice tea” zachowuje wszystkie zdrowotne właściwości herbaty oraz jej prawdziwy, wyczuwalny smak.

Eksperci kulinarni IRVING przygotowali kilka propozycji zarówno na mrożoną herbatę, jak
i koktajle i drinki z wykorzystaniem herbat IRVING.

mrozona herbata

(Domowa mrożona herbata jest zdrową alternatywą dla słodkich napojów)

MROŻONE HERBATY

Czerwona mrożona herbata

Składniki: 4 saszetki herbaty Irving z kawałkami owoców (do wyboru Malinowa Polana, Żurawina, Owocowy Las), cukier do smaku, woda mineralna, truskawki, listki mięty.

Herbatę zaparzyć w 1 litrze wody, dosłodzić do smaku. Napar przelać do foremek do lodu, zamrozić. Herbaciane kostki lodu wsypać do dzbanka, zalać wodą mineralną. Dekorować truskawkami, listkami świeżej mięty.

Tradycyjna ice tea

Składniki: 4-5 saszetek Herbaty Zielonej Cytrynowej Irving, cytryny i limonki, cukier do smaku.

Herbatę zalać 1 litrem gorącej wody o temperaturze 900C i parzyć 5 minut. Dodać plasterki cytryn i limonek, cukier do smaku, wymieszać. Do szklanek lub dzbanka (odpornych na gorące napoje) wrzucić do pełna kostki lodu i napełnić gorącą herbatą. Można również wcześniej schłodzić herbatę przed podaniem.

HERBACIANE KOKTAJLE

Koktajl z czerwonych owoców na bazie mleka sojowego

Składniki: 4 saszetki herbaty Irving z kawałkami owoców(do wyboru: Malinowa Polana, Żurawina, Owocowy Las), cukier do smaku, mleko sojowe, lody waniliowe, maliny, truskawki, jeżyny, żurawina – owoce świeże lub mrożone, listki świeżej mięty lub/bazylii.

Herbatę zaparzyć w 1 litrze wody, dosłodzić do smaku. Przelać w woreczki do lodu, zamrozić. Kostki lodu herbacianego wsypać do blendera, dodać mleko sojowe, łyżkę lodów waniliowych, owoce, świeżą miętę lub bazylię. Wszystko zmiksować. Podawać w wysokich szklankach.

Granita brzoskwiniowa

Składniki: 4-5 saszetek Herbaty Czarnej Brzoskwiniowej Irving, puszka brzoskwiń/ świeże brzoskwinie, cukier do smaku, mleko ryżowe, lody waniliowe. Truskawki, brzoskwinie, limonka, winogrona do dekoracji.

Herbatę zaparzyć w 1 litrze wody, można osłodzić. Przelać w woreczki do lodu i zamrozić. Gotowe kostki lodu herbacianego wsypać do miksera dodać mleko ryżowe, gałkę lodów waniliowych, ½ brzoskwiń z puszki wraz z sokiem. Wszystko zmiksować. Szklanki do połowy objętości napełnić pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami zalać zmiksowanym napojem. Ozdobić plasterkiem brzoskwini, owocami.

Owocowy dzbanek

Składniki: po 3 saszetki herbat Irving: Czarnej Brzoskwiniowej i Cytrynowy Gaj, pokrojone w kostkę owoce: cytryny, pomarańcze, mandarynki, kiwi, arbuz

Herbaty zaparzyć w ½ litra wody każdą, dosłodzić do smaku, schłodzić. Dzbanek wypełnić pokrojonymi w kostkę owocami i kostkami lodu, zalać naparem z herbaty.

HERBACIANY DRINK

Cosmopolitan

Składniki: Po 2 saszetki herbaty Irving Cytrynowy Gaj i Irving Żurawina, wódka, Cointreau, sok oraz świeże owoce limonki.

Do shakera z lodem wlać wódkę, likier Cointreau (Triple Sec), sok z połowy owocu limonki oraz schłodzony napar z herbaty (można dosłodzić do smaku). Wszystko wymieszać i przelać do kieliszków. Dekorować limonką.

Leave a Reply