Domowy makaron z natką i orzechami

Nic tak nie rozgrzeje i nie doda energii jak domowy makaron. Sprawdź nasz przepis na domowy makaron z natką i orzechami i rozkoszuj się jego smakiem…

Depositphotos 358770014 s 2019

Składniki:

  • 250 g mąki,
  • 3 duże jajka,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki masła,
  • 5-6 łyżek oliwy,
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich,
  • sól.

Przygotowanie:

Wysyp mąkę na stolnicę. Uformuj kopiec z dziurką. Wbij do jego środka jajka. Zamieszaj delikatnie widelcem i wyrób ciasto. Ugniataj dopóki nie zrobi się miękkie, gładkie i elastyczne. Następnie włóż je do foliowego woreczka i schłodź przez 20 minut w lodówce. Rozwałkuj ciasto. Zwiń je w rulon i pokrój na półcentymetrowe paski. Zagotuj w dużym garnku osoloną wodę. Wrzucaj partiami makaron i gotuj przez około 8 minut. Odcedź.

Na patelni rozgrzej oliwę z masłem. Wrzuć i podsmażaj przez minutę posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane orzechy i szczyptę soli. Dodaj makaron i wymieszaj. Gotowe!

Smacznego!

Leave a Reply