Nic tak nie rozgrzeje i nie doda energii jak domowy makaron. Sprawdź nasz przepis na domowy makaron z natką i orzechami i rozkoszuj się jego smakiem…
Składniki:
- 250 g mąki,
- 3 duże jajka,
- pęczek natki pietruszki,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki masła,
- 5-6 łyżek oliwy,
- 1/2 szklanki orzechów włoskich,
- sól.
Przygotowanie:
Wysyp mąkę na stolnicę. Uformuj kopiec z dziurką. Wbij do jego środka jajka. Zamieszaj delikatnie widelcem i wyrób ciasto. Ugniataj dopóki nie zrobi się miękkie, gładkie i elastyczne. Następnie włóż je do foliowego woreczka i schłodź przez 20 minut w lodówce. Rozwałkuj ciasto. Zwiń je w rulon i pokrój na półcentymetrowe paski. Zagotuj w dużym garnku osoloną wodę. Wrzucaj partiami makaron i gotuj przez około 8 minut. Odcedź.
Na patelni rozgrzej oliwę z masłem. Wrzuć i podsmażaj przez minutę posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane orzechy i szczyptę soli. Dodaj makaron i wymieszaj. Gotowe!