Lemoniada przygotowana w domowym zaciszu, chłodzi lepiej niż zimny prysznic! To napój, którego nie powinno zabraknąć w letnim menu. Przedstawiamy prosty przepis na orzeźwiającą lemoniadę z miętą i z imbirem!
Składniki:
- 1 cytryna,
- kilka plasterków cytryny,
- 2 łyżki stołowe cukru trzcinowego,
- kilka listków mięty,
- 0,5 łyżeczki świeżo tartego imbiru,
- kilka kostek lodu,
- woda mineralna (dobrze schłodzona).
Porcja: 2 szklanki.
Przygotowanie:
Przed wyciśnięciem soku z cytryny, ugniataj ją dłońmi, aby struktura miąższu się poluzowała i wypuściła soki. Następnie wyciśnij sok z cytryny (możesz użyć do tego wyciskarki). Do szklanki wrzuć kilka kostek lodu i wlej wyciśnięty sok z cytryny. Na tarce ucieraj świeży imbir (bezpośrednio do szklanki). Pamiętaj, aby go nie obierać. Wrzuć kilka plasterków cytryny, wsyp cukier trzcinowy (po 1 łyżce na szklankę). Na koniec dodaj listki mięty.
Wskazówka! Listki mięty ugnieć palcami, w celu uwolnienia aromatu przyprawy.