Większość z nas uwielbia ciasta. Proponujemy pyszny torcik, którego nie musimy piec, więc nie potrzebujemy zbyt wiele czasu na jego przyrządzenie. Polecamy!
Składniki:
- 400 g dobrej jakości ciemnej czekolady gorzkiej 70%, połamanej na kawałki
- 284 ml śmietanki kremówki wysokoprocentowej 36%, bardzo dobrze schłodzonej
- 75 g niesolonego masła, dodatkowo do wysmarowania formy
- 7 białek
- 200 g orzechów włoskich, posiekanych i zrumienionych na patelni
- 5 łyżek kakao do posypania
Jak przygotować:
W misce ustawionej nad gorącą, lekko gotującą się wodą rozpuszczamy czekoladę z masłem, po czym dokładnie ją studzimy. Ubijamy śmietankę na bardzo sztywną pianę, oddzielnie ubijamy białka na idealnie sztywną pianę, delikatnie razem mieszamy. Dodajemy 3 łyżki powstałej masy do rozpuszczonej i ostudzonej czekolady i wszystko ponownie mieszamy.
Następnie mieszamy czekoladę z resztą masy oraz z orzechami. Wykładamy masę do formy o średnicy 23 cm, wysmarowanej wcześniej masłem. Chłodzimy masę przez noc. Bezpośrednio przed podaniem posypujemy truflę kakao.
Życzymy Smacznego!