Torcik truflowy z orzechami

Większość z nas uwielbia ciasta. Proponujemy pyszny torcik, którego nie musimy piec, więc nie potrzebujemy zbyt wiele czasu na jego przyrządzenie. Polecamy!

Składniki:

  • 400 g dobrej jakości ciemnej czekolady gorzkiej 70%, połamanej na kawałki
  • 284 ml śmietanki kremówki wysokoprocentowej 36%, bardzo dobrze schłodzonej
  • 75 g niesolonego masła, dodatkowo do wysmarowania formy
  • 7 białek
  • 200 g orzechów włoskich, posiekanych i zrumienionych na patelni
  • 5 łyżek kakao do posypania
torcik truflowy z

Torcik truflowy z orzechami

 

Jak przygotować:

W misce ustawionej nad gorącą, lekko gotującą się wodą rozpuszczamy czekoladę z masłem, po czym dokładnie ją studzimy. Ubijamy śmietankę na bardzo sztywną pianę, oddzielnie ubijamy białka na idealnie sztywną pianę, delikatnie razem mieszamy. Dodajemy 3 łyżki powstałej masy do rozpuszczonej i ostudzonej czekolady i wszystko ponownie mieszamy.

Następnie mieszamy czekoladę z resztą masy oraz z orzechami. Wykładamy masę do formy o średnicy 23 cm, wysmarowanej wcześniej masłem. Chłodzimy masę przez noc. Bezpośrednio przed podaniem posypujemy truflę kakao.

Życzymy Smacznego!

Leave a Reply