Bigos… tradycyjne, polskie danie!

Bigos to tradycyjne danie, które pojawia się na stołach podczas większych uroczystości. Sprawdź więc, jak zrobić przepyszny bigos i zachwyć swoich gości!

bigos 02 full 900x613

Składniki:

  • 1,5 kg kapusty kiszonej,
  • 5 dag suszonych grzybów,
  • 3/4 cebule,
  • 1,5 kg mieszanych mięs (boczek wędzony, kiełbasa, mięso pieczone, mięso wołowe, itd.),
  • 10 ziaren ziela angielskiego,
  • 4/5 liści laurowych,
  • majeranek, kminek, sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Kilka godzin przed gotowaniem, namocz grzyby. Obgotuj je w wodzie, w której się moczyły. Po wystudzeniu grzybów, pokrój je na drobne paseczki. Nie wylewaj wywaru z grzybów! Pokrój kapustę kiszoną na mniejsze kawałki. Cebulę oraz mieszankę mięs również. Na patelni podsmaż cebulę, a gdy się zeszkli, dodaj pokrojone mięso. Poczekaj aż cebula i mięso przysmażą się.

Do garnka z pokrojoną kapustą, wlej wywar z grzybów. Dodaj podsmażone mięso i cebulę oraz grzyby. Do smaku dopraw ziarnami ziela angielskiego, liśćmi laurowymi, majerankiem, kminkiem, solą i pieprzem. …i gotowe! Podawaj z pieczywem.

Smacznego!

Leave a Reply