Dipy idealne do potraw z grilla

Thermomix to wielofunkcyjne urządzenie kuchenne, które posiada 12 funkcji m.in miesza, miksuje, emulguje, wyrabia ciasto, gotuje tradycyjnie i na parze. Zobacz, jak przygotować w nim 3 pyszne dipy do potraw z grilla.

pesto1. PESTO

Składniki:
1 ząbek czosnku
50 g sera parmezan, pokrojonego na kawałki
50 g orzechów włoskich, wyłuskanych
100 g liści bazylii
100 g oliwy z oliwek
2 szczypty pieprzu czarnego mielonego
1 szczypta soli

Sposób wykonania
1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 2s/obr.8. Zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
2. Dodać parmezan, orzechy i bazylię, rozdrobnić 8s/obr.8
3. Dodać oliwę, pieprz i sól, wymieszać 20s/obr.3

 

ricotta2. DIP Z RICOTTY I BAZYLII

Składniki:
50 g cukru
20 g migdałów w płatkach
1 pęczek bazylii (ok. 10g), tylko listki – umyte i osuszone
250 g sera ricotta, dobrze odsączonego z zalewy
20 g miodu płynnego

Sposób wykonania:
1. Do naczynia miksującego włożyć cukier i migdały, zemleć 10s/obr.8. Zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
2. Dodać bazylię, rozdrobnić 10s/obr.7. Zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
3. Dodać ricottę i miód, wymieszać 10s/obr.4, zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego i ponownie wymieszać 10s/obr.2. Podawać po przygotowaniu.

 

sos3. CZERWONY SOS MOJO

Składniki:
4 ząbki czosnku
1 czerwona papryczka chili, świeża (dł. 2 cm)
1 łyżeczka nasion kminku
1/2 łyżeczka soli
120 g oliwy z oliwek extra virgin
15 g octu
1 łyżeczka słodkiej papryki

Sposób wykonania:
1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, chili i nasiona kminku, rozdrobnić 20s/obr.7.
2. Dodać sól, oliwę z oliwek, ocet i słodką paprykę, wymieszać 30s/obr.5, zmiksować 2 min/obr.10 do uzyskania jednolitek masy. Przełożyć do miseczki.

Leave a Reply