
Kuchnia śródziemnomorska uchodzi za jedną z najsmaczniejszych w Europie, ponadto jest także zdrowa. Oto pyszny, aromatyczny i lekkostrawny przysmak prosto z Włoch, czyli bruschetta.
Potrzebne będą:
- 8 kromek chleba typu ciabatta
- Pół słoika pasków suszonych pomidorów Svansø
- 150 g świeżej mozarelli
- 1 słoik pasty Bruschetta Svansø
- 8 plasterków szynki parmeńskiej
- Pęczek świeżej bazylii
- Oliwa z oliwek
- 100 g oliwek (najlepiej czarnych, bez pestek)

(Bruschetta, fot. www.scandic-food.pl)
Nasączone oliwą kromki ciabatty przypiekamy na patelni, aż staną się chrupkie. Gdy będą stygnąć smarujemy je pastą Svansø. Następnie każdej kromce kładziemy plaster szybki parmeńskiej, kawałek mozarelli i suszone pomidory (pamiętamy, żeby je najpierw dokładnie odcedzić). Na wierzchu układamy plasterki oliwek oraz listki bazylii.
Smacznego!