Kuchnia śródziemnomorska uchodzi za jedną z najsmaczniejszych w Europie, ponadto jest także zdrowa. Oto pyszny, aromatyczny i lekkostrawny przysmak prosto z Włoch, czyli bruschetta.
Potrzebne będą:
- 8 kromek chleba typu ciabatta
- Pół słoika pasków suszonych pomidorów Svansø
- 150 g świeżej mozarelli
- 1 słoik pasty Bruschetta Svansø
- 8 plasterków szynki parmeńskiej
- Pęczek świeżej bazylii
- Oliwa z oliwek
- 100 g oliwek (najlepiej czarnych, bez pestek)
Nasączone oliwą kromki ciabatty przypiekamy na patelni, aż staną się chrupkie. Gdy będą stygnąć smarujemy je pastą Svansø. Następnie każdej kromce kładziemy plaster szybki parmeńskiej, kawałek mozarelli i suszone pomidory (pamiętamy, żeby je najpierw dokładnie odcedzić). Na wierzchu układamy plasterki oliwek oraz listki bazylii.
Smacznego!