Bruschetta – włoski przysmak

Kuchnia śródziemnomorska uchodzi za jedną z najsmaczniejszych w Europie, ponadto jest także zdrowa. Oto pyszny, aromatyczny i lekkostrawny przysmak prosto z Włoch, czyli bruschetta.

Potrzebne będą:

  • 8 kromek chleba typu ciabatta
  • Pół słoika pasków suszonych pomidorów Svansø
  • 150 g świeżej mozarelli
  • 1 słoik pasty Bruschetta Svansø
  • 8 plasterków szynki parmeńskiej
  • Pęczek  świeżej bazylii
  • Oliwa z oliwek
  • 100 g  oliwek (najlepiej czarnych, bez pestek)
bruschetta

(Bruschetta, fot. www.scandic-food.pl)

Nasączone oliwą kromki ciabatty przypiekamy na patelni, aż staną się chrupkie. Gdy będą stygnąć smarujemy je pastą Svansø. Następnie każdej kromce kładziemy plaster szybki parmeńskiej, kawałek mozarelli i suszone pomidory (pamiętamy, żeby je najpierw dokładnie odcedzić). Na wierzchu układamy plasterki oliwek oraz listki bazylii.

Smacznego!

 

Leave a Reply