Serek mascarpone z malinami, sorbetem z bazylii i koronkowymi tuiles
Kremowy serek mascarpone z białą czekoladą, malinami, sorbetem z bazylii i koronkowymi tuiles
Składniki dla 6 osób:
-
1 tacka świeżych malin
-
kilka koronkowych bardzo cienkich tuiles typu Gavotte (delikatne dekoracje z ciasta cygaretkowego)
Na sorbet z bazylii:
-
450 ml wody
- 75 g cukru inwertowanego
- 125 g cukru pudru
-
30 ml soku z cytryny
- 50 g liści bazylii
Na kremowy serek mascarpone:
- 1,5 listka (lub 1,5 łyżeczki) żelatyny
- 125 g gorącego kremu angielskiego
- 100 g białej czekolady
-
250 g serka mascarpone
- skórka z cytryny
- 250 g bitej śmietany
Sorbet z bazylii – sposób przygotowania:
Podgrzej wodę z sokiem z cytryny, cukrem i cukrem inwertowanym. Gotuj aż całość osiągnie konsystencję syropu. Po zagotowaniu, wystudź syrop. Dodaj bazylię do zimnego syropu i zmiksuj całość. Odstaw sorbet do lodówki.
Krem – sposób przyrządzenia:
Zanurz listki żelatyny w bardzo zimnej wodzie. Zalej białą czekoladę gorącym kremem angielskim i mieszaj trzepaczką aż do uzyskania gładkiej masy. Do przygotowanej masy wmiksuj odciśniętą żelatynę i trochę skórki z cytryny. Dodaj serek mascarpone. Na koniec, delikatnie dodaj bitą śmietanę. Włóż krem do lodówki na godzinę przed podaniem.
Sposób dekoracji:
Na talerzu, za pomocą szprycy do kremów, uformuj ładne kółko z kremu mascarpone. Dodaj maliny i koronkowe tuiles oprószone cukrem pudrem. Na środku talerza połóż kulkę sorbetu z bazylii. Podaj natychmiast po przygotowaniu.
Zwycięskie potrawy konkursu Le Menu de Cannes zorganizowanego przez Electrolux. W rywalizacji wzięły udział drużyny z Rosji i Francji. Każda z nich była złożona z szefa kuchni, stylisty i projektanta, a ich zadaniem było zaproponowanie menu na lunch dla jury festiwalu, któremu w tym roku przewodniczył Robert de Niro. Wygrała drużyna „Le Cook and Roll” z Francji, a ich obiad zdobył najwyższe uznanie w oczach jury. Wszyscy, którzy będą chcieli powtórzyć sukces kulinarny „Le Cook and Roll” będą mogli to uczynić, korzystając z niniejszych przepisów prezentujących sposób przygotowania zwycięskich dań. Chcielibyśmy by, każdy miał możliwość zaproszenia swoich gości na lunch „prosto z Cannes” i zabłyśnięcia smakiem oryginalnych potraw.