Serek mascarpone z malinami

Serek mascarpone z malinami, sorbetem z bazylii i koronkowymi tuiles

Kremowy serek mascarpone z białą czekoladą, malinami, sorbetem z bazylii i koronkowymi tuiles

Składniki dla 6 osób:

  • 1 tacka świeżych malin

  • kilka koronkowych bardzo cienkich tuiles typu Gavotte (delikatne dekoracje z ciasta cygaretkowego)

Na sorbet z bazylii:

  • 450 ml wody

  • 75 g cukru inwertowanego
  • 125 g cukru pudru
  • 30 ml soku z cytryny

  • 50 g liści bazylii

Na kremowy serek mascarpone:

  • 1,5 listka (lub 1,5 łyżeczki) żelatyny
  • 125 g gorącego kremu angielskiego
  • 100 g białej czekolady
  • 250 g serka mascarpone

  • skórka z cytryny
  • 250 g bitej śmietany

Sorbet z bazylii – sposób przygotowania:

Podgrzej wodę z sokiem z cytryny, cukrem i cukrem inwertowanym. Gotuj aż całość osiągnie konsystencję syropu. Po zagotowaniu, wystudź syrop. Dodaj bazylię do zimnego syropu i zmiksuj całość. Odstaw sorbet do lodówki.

Krem – sposób przyrządzenia:

Zanurz listki żelatyny w bardzo zimnej wodzie. Zalej białą czekoladę gorącym kremem angielskim i mieszaj trzepaczką aż do uzyskania gładkiej masy. Do przygotowanej masy wmiksuj odciśniętą żelatynę i trochę skórki z cytryny. Dodaj serek mascarpone. Na koniec, delikatnie dodaj bitą śmietanę. Włóż krem do lodówki na godzinę przed podaniem.

Sposób dekoracji:

Na talerzu, za pomocą szprycy do kremów, uformuj ładne kółko z kremu mascarpone. Dodaj maliny i koronkowe tuiles oprószone cukrem pudrem. Na środku talerza połóż kulkę sorbetu z bazylii. Podaj natychmiast po przygotowaniu.

deser

Zwycięskie potrawy konkursu Le Menu de Cannes zorganizowanego przez Electrolux. W rywalizacji wzięły udział drużyny z Rosji i Francji. Każda z nich była złożona z szefa kuchni, stylisty i projektanta, a ich zadaniem było zaproponowanie menu na lunch dla jury festiwalu, któremu w tym roku przewodniczył Robert de Niro. Wygrała drużyna „Le Cook and Roll” z Francji, a ich obiad zdobył najwyższe uznanie w oczach jury. Wszyscy, którzy będą chcieli powtórzyć sukces kulinarny „Le Cook and Roll” będą mogli to uczynić, korzystając z niniejszych przepisów prezentujących sposób przygotowania zwycięskich dań. Chcielibyśmy by, każdy miał możliwość zaproszenia swoich gości na lunch „prosto z Cannes” i zabłyśnięcia smakiem oryginalnych potraw.

Leave a Reply