Kruche ciasto ze śliwkami i z bezą to idealny pomysł na przepyszny deser, który doskonale sprawdzi się zarówno na uroczystości, jak i w niedzielne popołudnie. Sprawdź przepis na ciasto ze śliwkami i z bezą i zainspiruj się!
Składniki na kruche ciasto:
- 2,5 szklanki mąki tortowej,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 200 g masła lub margaryny,
- 5 żółtek,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Składniki na bezę:
- 5 białek,
- 1 szklanka cukru,
- 40 g mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 2 łyżki oleju,
- szczypta soli.
Dodatkowo:
- 800 g śliwek,
- 4 łyżki bułki tartej.
Przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Następnie dodaj sól oraz kawałki masła lub margaryny. Dodaj żółtka i zagnieć masę na jednolite ciasto. Gotowe ciasto podziel na dwie części (jedno większe, drugie mniejsze). Ciasta owiń folią spożywczą i włóż do zamrażarki na około 2 godziny. Po upływie tego czasu, wyjmij jedno ciasto i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Starte ciasto równomiernie rozłóż na formie o wymiarach 25×35 cm, delikatnie je dociskając. Piecz w piekarniku przez około 20 minut, w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu, oprósz ciasto połową bułki tartej i ułóż połówki śliwek (rozcięciem ku górze). Następnie oprósz ciasto pozostałą bułką tartą.
Białka zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec miksowania dodaj: cukier, mąkę, sok z cytryny i olej. Tak przygotowaną masę, wyłóż na śliwki i zetrzyj pozostałą część ciasta. Piecz przez około 40-45 minut, w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Podawaj z cukrem pudrem.