Pyszne pączki na Ostatki

Koniec karnawału to oprócz zabaw ostatkowych najlepszy czas na pączki. W Tłusty Czwartek polecamy sprawdzony przepis Ewy Wachowicz z programu „Ewa gotuje” na pyszne, mięciutkie pączki.

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 100 g drożdży
  • 100 g cukru
  • ½ l mleka
  • 6 żółtek
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 kieliszek spirytusu
  • sok z 1 cytryny
  • 400 g konfitury
  • 100 g orzechów włoskich
  • 2 l oleju
  • kandyzowana skórka pomarańczowa

Jak przygotować:

Rozkruszone drożdże wrzucamy do miski, zalewamy podgrzanym mlekiem (mleko nie powinno być zbyt ciepłe).

Dodajemy 2 łyżki cukru i troszkę mąki, mieszamy i odstawiamy rozczyn na ok. 20 min.

Następnie dodajemy pozostały cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, spirytus, całe jajko i dodatkowo 6 żółtek, oliwę i sok z cytryny. Wyrabiamy ciasto, dodając małymi porcjami resztę mąki, mieszamy, odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Następnie ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy i wycinamy szklanką krążki. Na każdy krążek nakładamy łyżeczkę konfitury, zlepiamy, formując pączka. Do konfitury można dodać 10 dag posiekanych orzechów (wg uznania).

Uformowane pączki możemy odstawić jeszcze na kilka minut, aby ciasto podrosło.

Pączki smażymy na oleju słonecznikowym lub arachidowym – mają one mniej specyficzny smak.

Szykujemy lukier: 200 g cukru pudru ucieramy z sokiem z cytryny na gładką, gęsta masę. Po nałożeniu lukru na ostudzone pączki, posypujemy je kandyzowaną skórką pomarańczową.

Smacznego!

paczki1

Leave a Reply