Babeczki wielkanocne do święconki to świetny i niebanalny pomysł, który zaskoczy niejednego miłośnika słodyczy. Podpowiemy, jak w szybki sposób je zrobić. Sprawdź i zainspiruj się!
Składniki:
- majonez (75 g),
- cukier wanilinowy (0,5 opakowania),
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 jajka,
- 4 łyżki cukru,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- aromat cytrynowy (1 opakowanie),
- cukier puder.
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i nadal ubijaj. Dodaj cukier wanilinowy i żółtka. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną zmieszaj z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodaj suche składniki i delikatnie mieszaj. Dodaj majonez i aromat cytrynowy. Całość dokładnie wymieszaj.
Foremki do babeczek posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Przełóż ciasto do foremek. Pamiętaj, aby każdą z nich napełnić do 3/4 wysokości. Piecz przez 25 minut. Gotowe babeczki posyp cukrem pudrem.
Smacznego!