Wykorzystaj dary lata i przygotuj pyszną konfiturę z wiśni i ze świeżych fig. Rozkoszuj się jej smakiem jesienią i zimą. Sprawdź nasz przepis i zainspiruj się!
Składniki:
- 800 g wiśni,
- 8 dojrzałych fig,
- skórka i sok z limonki,
- 500 g cukru,
- 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu,
- szczypta chili,
- szczypta soli,
- łyżeczka tartego imbiru.
Przygotowanie:
Umyj i wydryluj wiśnie, oczyść figi i pokrój je na plasterki. Przełóż razem z wiśniami do garnka. Dodaj cukier, sól, chili, skórkę i sok z limonki, imbir i gotuj przez około godzinę. Ostudź i zblenduj. Znów podgrzej owoce. Napełnij gorącą konfiturą słoiki i postaw do góry dnem. Gotowe!