Konfitura z wiśni i ze świeżych fig

Wykorzystaj dary lata i przygotuj pyszną konfiturę z wiśni i ze świeżych fig. Rozkoszuj się jej smakiem jesienią i zimą. Sprawdź nasz przepis i zainspiruj się!

Konfitura z wisni

Składniki:

  • 800 g wiśni,
  • 8 dojrzałych fig,
  • skórka i sok z limonki,
  • 500 g cukru,
  • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu,
  • szczypta chili,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka tartego imbiru.

Przygotowanie:

Umyj i wydryluj wiśnie, oczyść figi i pokrój je na plasterki. Przełóż razem z wiśniami do garnka. Dodaj cukier, sól, chili, skórkę i sok z limonki, imbir i gotuj przez około godzinę. Ostudź i zblenduj. Znów podgrzej owoce. Napełnij gorącą konfiturą słoiki i postaw do góry dnem. Gotowe!

Smacznego!

Leave a Reply