Bakłażany z fetą i pestkami granatu

Nie masz pomysłu na obiad? Przedstawiamy prosty, grecki przepis na bakłażany z fetą i pestkami granatu. Sprawdź i zainspiruj się!

Depositphotos 391268332 S

Składniki:

  • 4 bakłażany,
  • 150 g greckiego sera feta,
  • duży granat,
  • 3-4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
  • 0,5 pęczka natki pietruszki,
  • duża szczypta cynamonu,
  • duża szczypta gałki muszkatołowej,
  • 2 łyżki greckich oliwek bez pestek,
  • sok z 0,5 limonki,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa.

Przygotowanie:

Bakłażany umyj i przekrój na pół. Ponacinaj miąższ i oprósz solą, odstaw na 30 minut. Zetrzyj nadmiar soli.

Rozgrzej patelnię grillowaną i posmaruj ją dokładnie oliwą. Ułóż na patelni bakłażany i smaż przez 5-8 minut.

Przełóż bakłażany do naczynia żaroodpornego, posmarowanego oliwą. Oprósz je dobrze gałką muszkatołową, pieprzem i cynamonem. Piecz je w 180 stopniach Celsjusza przez 10 minut. Gotowe!

Smacznego!

Leave a Reply