
Nie masz pomysłu na obiad? Przedstawiamy prosty, grecki przepis na bakłażany z fetą i pestkami granatu. Sprawdź i zainspiruj się!
Składniki:
- 4 bakłażany,
- 150 g greckiego sera feta,
- duży granat,
- 3-4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
- 0,5 pęczka natki pietruszki,
- duża szczypta cynamonu,
- duża szczypta gałki muszkatołowej,
- 2 łyżki greckich oliwek bez pestek,
- sok z 0,5 limonki,
- sól,
- pieprz,
- oliwa.
Przygotowanie:
Bakłażany umyj i przekrój na pół. Ponacinaj miąższ i oprósz solą, odstaw na 30 minut. Zetrzyj nadmiar soli.
Rozgrzej patelnię grillowaną i posmaruj ją dokładnie oliwą. Ułóż na patelni bakłażany i smaż przez 5-8 minut.
Przełóż bakłażany do naczynia żaroodpornego, posmarowanego oliwą. Oprósz je dobrze gałką muszkatołową, pieprzem i cynamonem. Piecz je w 180 stopniach Celsjusza przez 10 minut. Gotowe!