Kurczak po pekińsku

W kuchni chińskiej używa się dużej ilości warzyw, co zdecydowanie wpisuje się w obecny trend zdrowego jedzenia. Dzisiaj polecamy danie proste i tanie w przyrządzeniu.

Przygotowanie: 20 min

Pieczenie: 1 godz

Składniki (2 porcje):

  • 1x mały kurczak (ok. 1,2 kg), sól
  • 1x cienki por
  • 1x cm świeżego imbiru
  • 1x ząbek czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki wytrawnej sherry
  • 2 łyżki płynnego miodu

Jak przygotować:

Kurczaka płuczemy w zimnej wodzie, suszymy i solimy na zewnątrz i w środku. Pory czyścimy i płuczemy. Siekamy białą część pora, zielona część nie będzie nam potrzebna. Obieramy imbir, ścieramy go i mieszamy w misce razem z porem. Wyciskamy czosnek przez praskę, dodajemy sos sojowy, sherry i zagotowany miód ze 100 ml wody. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 st C a następnie smarujemy kurczaka marynatą na wierzchu i w środku. Kurczaka wstawiamy do lodówki na 20 min.

Kurczak po pekińsku

Złocisty upieczony kurczak

Pieczenie kurczaka:

Na ruszcie układamy go piersią do góry, do blachy wlewamy 1 szklankę ciepłej wody. Pieczemy go około 30 min, a w międzyczasie polewamy kurczaka wodą z blachy, po 30 minutach obracamy kurczaka i robimy tę samą czynność przez kolejne 20 min.

Ostatni etap to 10 minutowe pieczenie w temp. 220 st C. Po tym czasie kurczak gotowy jest do spożycia. Dodatkowo do kurczaka polecamy porcję białego ryżu i talerz brokuł.

Życzymy Smacznego!!!

Leave a Reply