Kotleciki z buraków i kaszy

Wśród noworocznych postanowień dla wielu osób prym wiedzie zdrowsze odżywianie. Aby Wam to ułatwić, przedstawiamy pyszny, pożywny i lekki posiłek – kotleciki z buraków i kaszy. Sprawdź nasz przepis i zainspiruj się!

obraz1

Składniki na kotleciki:

  • 2 buraki,
  • 100 g kaszy jaglanej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżeczka suszonego majeranku,
  • łyżeczka suszonego lubczyku,
  • łyżka mielonego siemienia lnianego,
  • 2-3 łyżki oleju,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki na sos:

  • 50 g ziaren słonecznika,
  • 150 ml wody,
  • łyżeczka pasty tahini,
  • ząbek czosnku,
  • sól,
  • pieprz ziołowy.

Dodatkowo:

  • 2 duże, dojrzałe awokado,
  • sok z ćwiartki limonki,
  • ogórek,
  • 2 garści ulubionej sałaty,
  • garść kiełków słonecznika,
  • 0,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy,
  • sól.

Przygotowanie:

Kaszę dokładnie wypłucz. Wrzuć do gotującej się wody ze szczyptą soli. Gotuj na małym ogniu przez około 13 minut. Odcedź.

Buraki obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczach.

Czosnek i cebulę posiekaj i podsmaż na oleju.

Do tych składników dodaj przyprawy i siemię lniane. Wyrób dokładnie masę i uformuj osiem kotlecików.

Ułóż je na blasze, wyścielonej papierem do pieczenia.

Piecz kotlety w piekarniku, rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 50 minut.

Przygotuj sos: zblenduj ziarna słonecznika, 150 ml wody, ząbek czosnku, sól, pieprz i pastę tahini. Awokado obierz i usuń pestki. Włóż pokrojone awokado do miski. Wlej sok z limonki i wsyp szczyptę soli, rozgnieć widelcem.

Na talerzach rozłóż umytą sałatę, kiełki i ciecierzycę. Na każdej porcji połóż po dwa buraczane kotleciki. Dodaj pokrojonego ogórka i pastę z awokado. Polej sosem. Gotowe!

Smacznego!

Leave a Reply