Wśród noworocznych postanowień dla wielu osób prym wiedzie zdrowsze odżywianie. Aby Wam to ułatwić, przedstawiamy pyszny, pożywny i lekki posiłek – kotleciki z buraków i kaszy. Sprawdź nasz przepis i zainspiruj się!
Składniki na kotleciki:
- 2 buraki,
- 100 g kaszy jaglanej,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżeczka suszonego majeranku,
- łyżeczka suszonego lubczyku,
- łyżka mielonego siemienia lnianego,
- 2-3 łyżki oleju,
- sól,
- pieprz.
Składniki na sos:
- 50 g ziaren słonecznika,
- 150 ml wody,
- łyżeczka pasty tahini,
- ząbek czosnku,
- sól,
- pieprz ziołowy.
Dodatkowo:
- 2 duże, dojrzałe awokado,
- sok z ćwiartki limonki,
- ogórek,
- 2 garści ulubionej sałaty,
- garść kiełków słonecznika,
- 0,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy,
- sól.
Przygotowanie:
Kaszę dokładnie wypłucz. Wrzuć do gotującej się wody ze szczyptą soli. Gotuj na małym ogniu przez około 13 minut. Odcedź.
Buraki obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczach.
Czosnek i cebulę posiekaj i podsmaż na oleju.
Do tych składników dodaj przyprawy i siemię lniane. Wyrób dokładnie masę i uformuj osiem kotlecików.
Ułóż je na blasze, wyścielonej papierem do pieczenia.
Piecz kotlety w piekarniku, rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 50 minut.
Przygotuj sos: zblenduj ziarna słonecznika, 150 ml wody, ząbek czosnku, sól, pieprz i pastę tahini. Awokado obierz i usuń pestki. Włóż pokrojone awokado do miski. Wlej sok z limonki i wsyp szczyptę soli, rozgnieć widelcem.
Na talerzach rozłóż umytą sałatę, kiełki i ciecierzycę. Na każdej porcji połóż po dwa buraczane kotleciki. Dodaj pokrojonego ogórka i pastę z awokado. Polej sosem. Gotowe!