Lekka, aromatyczna i soczysta… Taka właśnie jest pizza z halloumi, szpinakiem i pomidorkami. Sprawdź nasz przepis i zainspiruj się!
Składniki:
- 22,5 dag mąki chlebowej lub uniwersalnej,
- łyżeczka suszonych drożdży,
- łyżeczka drobnego cukru,
- 3 łyżki oliwy,
- 125 ml ciepłej wody,
- 40 dag szpinaku (umytego, osuszonego),
- 7 dag drylowanych, czarnych oliwek,
- 12,5 dag pomidorków cherry,
- 2 łyżki świeżych listków oregano,
- 2 rozgniecione ząbki czosnku,
- 7 dag startego sera halloumi,
- 7 dag pokruszonego sera feta,
- 1 łyżeczka soli,
- pieprz.
Przygotowanie:
Połącz mąkę z drożdżami i dodaj po łyżeczce soli i cukru. W środku zrób niewielki dołek. Wlej łyżkę oliwy i tyle wody, aby zagnieść elastyczne i gładkie ciasto. Wyrabiaj je przez około 10 minut. Delikatnie obsyp mąką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę. Szpinak przelej wrzątkiem i odsącz na sicie. Następnie grubo go posiekaj. Piekarnik rozgrzej do temperatury 240 stopni Celsjusza. Dwie blachy do pizzy wyłóż pergaminem. Oliwki, oregano, pomidory, czosnek i oliwę wymieszaj w małej miseczce i przypraw solą i pieprzem. Gdy ciasto podwoi objętość, ponownie je zagnieć na podsypanej mąką stolnicy. Zagniecione ciasto, podziel na dwie części. Z każdej z nich uformuj placek o wymiarach około 15 cm x 40 cm. Placki ułóż na blachach. Szpinak rozłóż równomiernie na każdym z placków. Na wierzch każdego wyłóż pomidorowo-oliwkowy farsz. Całość posyp startymi serami. Piecz przez 15 minut lub do chwili, aż każda pizza pięknie się zarumieni. Placki potnij na części. Gotowe!