Wyjątkowo smaczna skarbnica składników odżywczych – tak można określić zupę ze szparagów z makaronem. Tym niezwykłym pomysłem możemy zaskoczyć naszych gości, zadbać by ich podniebienia oszalały i na długo zapamiętały tę charakterystyczną kompozycję smaków.
Składniki:
– Międzybrodzki Makaron krajanka – 250 g
– wiązka białych szparagów
– woda – 0,75 l
– sos sojowy – 1 łyżeczka
– śmietanka słodka 18% -100 ml
– śmietana kwaśna 18% – 100 ml
– masło – 1 łyżka
– mąka – 1 łyżeczka
– sól, cukier, biały pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Międzybrodzki Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu.
2. Szparagi obieramy, kroimy na pół i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Części z główką wyciągamy, a dolne części miksujemy z wodą, w której się gotowały.
3. Przecieramy przez sito, aby pozbyć się łyk, dodajemy sos sojowy, biały pieprz do smaku i masło.
4. Obie śmietany łączymy z mąką, hartujemy niewielką ilością zupy i wszystko łączymy.
5. Na koniec dodajemy szparagi z główką i makaron.
Smacznego!
Przepis przygotował: Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy Robert Muzyczka
Poleca firma: Międzybrodzki Makaron