Inspiracją dla tej przystawki był słynny, francuski deser. Karmelizowany wierzch i cukrowa skorupka tym razem podana z szynką. Brzmi ciekawie? Sprawdź nasz przepis i zainspiruj się…
Składniki:
- 20 dag szynki,
- 400 ml gęstej śmietany,
- 100 ml mleka,
- 6 żółtek,
- sol i pieprz,
- 4 łyżeczki brązowego cukru.
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 90 stopni Celsjusza. Pokrój szynkę (15 dag) i za pomocą miksera wymieszaj ze śmietaną. W osobnej miseczce ubij żółtka, a następnie dodaj do nich krem ze śmietany i szynki. Delikatnie wszystko wymieszaj, aby składniki dobrze ze sobą się połączyły. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Pozostałe 5 dag szynki pokrój w cienkie paseczki i odłóż na bok.
Krem przelej do kokilek. Na wierzchu ułóż paseczki szynki i wstaw do piekarnika na około 40 minut. Po upływie tego czasu wyjmij ostrożnie kokilki i postaw w chłodnym miejscu. Na chwilę przed podaniem, każdą porcję posyp odrobiną brązowego cukru. Karmelizuj cukier specjalnym palnikiem lub pod rozgrzanym grillem. Gotowe!