Okres zimowy nie wpływa najlepiej na nasz organizm. Jeszcze przez jakiś czas będziemy musieli radzić sobie z brakiem światła i mroźnymi porankami. Ważne, żeby w tym czasie szczególnie dbać o odżywianie i korzystać ze świeżych i zdrowych produktów. Choć na nowalijki trzeba jeszcze poczekać, warto sięgnąć po inne warzywa. Idealna jest cykoria, ponieważ hoduje się ją tylko od listopada do kwietnia.
Połączenie delikatnego, lekko gorzkawego smaku świeżej cykorii i delikatnego sera Gouda to idealna propozycja na wciąż długie i zimne wieczory.
Sałatka z cykorii i sera żółtego Gouda MSM Mońki
Składniki:
2 cykorie
100 g młodej cukinii
200 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
1 mango
80 g łososia wędzonego (plasterkowany)
garść orzechów włoskich
2 łyżki miodu wielokwiatowego
2 łyżki musztardy sarepskiej
1 łyżeczka soku z cytryny
płatki chilli
Przygotowanie:
Cykorię podzielić na listki i poukładać na talerzu. Na cykorię położyć plasterki cukinii, pokrojony w kostkę ser, cząstki mango i plasterki łososia. Całość posypać orzechami włoskimi. Z miodu, musztardy i soku z cytryny zrobić sos i polać nim sałatkę. Dla zaostrzenia smaku, posypać płatkami chilli.