Z warzyw można zrobić nie tylko sałatki, ale i m.in. pyszne, kolorowe i zdrowe pasty do chleba. Przedstawiamy przepis na marmoladę cebulową.
Składniki:
– cebula – 1 kg
– cukier brązowy trzcinowy – 100 g
– ocet balsamiczny – 5 łyżek
– powidła śliwkowe – 3 łyżki
– rum – 1 łyżka
– filet z łososia
– sól, pieprz do smaku
– olej – 1 łyżka
– koperek
– chleb Bawarski Dan Cake – 1 bochenek
Wykonanie:
Cebulę kroimy w półkrążki, dodajemy cukier i smażymy na wolnym ogniu do momentu, aż cukier się skarmelizuje. Następnie dodajemy ocet balsamiczny, powidła i dalej smażymy na wolnym ogniu ok. 1/2 godziny. Pod koniec smażenia dodajemy rum.
Łososia doprawiamy solą, pieprzem i smażymy na oleju. Studzimy. Pieczywo Dan Cake smarujemy zimną marmoladą cebulową, na wierzchu kładziemy cząstki łososia i dekorujemy gałązkami kopru.
Smacznego!
Poleca: Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy.