Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej, a Ty wciąż nie wiesz, co upiec? Przedstawiamy prosty i szybki przepis na świąteczne ciasto marchewkowe z pomarańczą i przyprawą piernikową. Spróbuj i rozkoszuj się smakiem tego niezwykłego ciasta.
Składniki:
- 2 jajka,
- 200 g cukru,
- 150 ml oleju roślinnego,
- 200 g marchewki,
- 50 g orzechów włoskich,
- 1 pomarańcza,
- 50 g wiórków kokosowych,
- 200 g mąki,
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2 łyżeczki przyprawy piernikowej.
Przygotowanie ciasta:
Ubij jajka i dodaj łyżeczkę cukru. Cały czas ubijaj jajka przez około 10 minut. Wciąż ubijając na wysokich obrotach miksera, dolej ciągłym i cieniutkim strumieniem olej (można go wcześniej delikatnie podgrzać). Dodaj obraną i drobno startą marchewkę, drobno startą skórkę z pomarańczy, obraną z reszty skórki pomarańczę pokrojoną w małą kosteczkę, posiekane orzechy, wiórki kokosowe i wszystko delikatnie wymieszaj. Nagrzej piekarnik do 150 stopni Celsjusza. Do osobnej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sodę, przyprawę piernikową i szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Następnie przesyp do miski z marchewką wcześniej połączone składniki i wszystko wymieszaj. Tak przygotowane ciasto wlej do formy o średnicy około 22/24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 1 godzinę lub do suchego patyczka.
Składniki do polewy:
- 250 g serka mascarpone,
- 1/4 szklanki cukru pudru,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- wiórki kokosowe, cynamon, orzechy.
Przygotowanie polewy:
Mascarpone, cukier puder, sok z cytryny i szczyptę soli umieść w misce i ubijaj przez około 2 minuty aż krem zwiększy swoją objętość. Dobrze wystudzone ciasto, przekrój poziomo na dwie części. Spód posmaruj połową ilości polewy, przykryj drugą częścią ciasta i rozsmaruj resztę polewy.
Ciasto możesz udekorować wiórkami kokosowymi, orzechami, a miejscami możesz oprószyć je cynamonem.