Świąteczne ciasto marchewkowe z pomarańczą i przyprawą piernikową

Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej, a Ty wciąż nie wiesz, co upiec? Przedstawiamy prosty i szybki przepis na świąteczne ciasto marchewkowe z pomarańczą i przyprawą piernikową. Spróbuj i rozkoszuj się smakiem tego niezwykłego ciasta.

Depositphotos 34846723 s 2019

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 200 g cukru,
  • 150 ml oleju roślinnego,
  • 200 g marchewki,
  • 50 g orzechów włoskich,
  • 1 pomarańcza,
  • 50 g wiórków kokosowych,
  • 200 g mąki,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej.

Przygotowanie ciasta:

Ubij jajka i dodaj łyżeczkę cukru. Cały czas ubijaj jajka przez około 10 minut. Wciąż ubijając na wysokich obrotach miksera, dolej ciągłym i cieniutkim strumieniem olej (można go wcześniej delikatnie podgrzać). Dodaj obraną i drobno startą marchewkę, drobno startą skórkę z pomarańczy, obraną z reszty skórki pomarańczę pokrojoną w małą kosteczkę, posiekane orzechy, wiórki kokosowe i wszystko delikatnie wymieszaj. Nagrzej piekarnik do 150 stopni Celsjusza. Do osobnej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sodę, przyprawę piernikową i szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Następnie przesyp do miski z marchewką wcześniej połączone składniki i wszystko wymieszaj. Tak przygotowane ciasto wlej do formy o średnicy około 22/24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 1 godzinę lub do suchego patyczka.

Składniki do polewy:

  • 250 g serka mascarpone,
  • 1/4 szklanki cukru pudru,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • wiórki kokosowe, cynamon, orzechy.

Przygotowanie polewy:

Mascarpone, cukier puder, sok z cytryny i szczyptę soli umieść w misce i ubijaj przez około 2 minuty aż krem zwiększy swoją objętość. Dobrze wystudzone ciasto, przekrój poziomo na dwie części. Spód posmaruj połową ilości polewy, przykryj drugą częścią ciasta i rozsmaruj resztę polewy.

Ciasto możesz udekorować wiórkami kokosowymi, orzechami, a miejscami możesz oprószyć je cynamonem.

Smacznego!

Leave a Reply