Posiłek na świeżym powietrzu smakuje znacznie lepiej niż ten skonsumowany w czterech ścianach. Aby przy okazji organizacji pikniku, nie zaprzątać sobie głowy skomplikowanym menu, przedstawiamy propozycję na szybkie i pyszne danie.
Tartaletki z serem, szynką i piklami
SKŁADNIKI:
- 300 g sera żółtego Podlaskiego MSM Mońki w plastrach
- 200 g szynki wędzonej parzonej
- 150 g świeżego ogórka
- 100 g papryki konserwowej czerwonej
- 1 puszka groszku konserwowego
- 1 średnia cebula czerwona
- 100 g orzechów włoskich łuskanych
- 3-4 łyżki majonezu
- pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Plastry żółtego sera, szynkę, paprykę i ogórka ze skórką pokroić w cienkie paseczki. Dodać groszek konserwowy, pokrojoną w kostkę cebulę i połamane orzechy włoskie. Doprawić do smaku czarnym pieprzem, a następnie dodać majonez i dokładnie wymieszać. Aby w oryginalny i niebanalny sposób zaserwować sałatkę można podać ją w kupionych lub własnoręcznie upieczonych babeczkach.
Smacznego!