Świąteczny karp pieczony z grzybami

Karp to obowiązkowe danie na wigilijnym stole. Podpowiadamy szybki i prosty przepis na pieczonego karpia z grzybami. Sprawdź i zaskocz gości daniem innym niż wszystkie!

51b18267d8ee 1399caf8bf karp pieczony z grzybami 960x540 2

Składniki:

  • karp – 4 sztuki,
  • pieczarki – 10 sztuk,
  • 1 cytryna,
  • 2 cebule,
  • 150 ml wytrawnego wina białego,
  • natka pietruszki,
  • 3 łyżki masła,
  • sol i pieprz.

Przygotowanie:

Opłucz karpia i oczyść z łusek. Natrzyj go solą i pieprzem. Każdą sztukę karpia obsyp natką pietruszki. Następnie ułóż w żaroodpornym naczyniu, nasmarowanym masłem. Piecz około 20 minut w piekarniku, nagrzanym do 200 stopni Celsjusza.

Pokrój cebule w kostkę, a pieczarki w plastry. Na patelni roztop masło. Podsmaż warzywa na złoty kolor i dopraw solą i pieprzem. Wyjmij rybę z piekarnika, obłóż cebulą i pieczarkami. Zalej całość winem i włóż do piekarnika na 15 minut.

Wskazówka! Danie podawaj obficie posypane pietruszką z ćwiartkami cytryny. 

Smacznego!

Leave a Reply