
Karp to obowiązkowe danie na wigilijnym stole. Podpowiadamy szybki i prosty przepis na pieczonego karpia z grzybami. Sprawdź i zaskocz gości daniem innym niż wszystkie!
Składniki:
- karp – 4 sztuki,
- pieczarki – 10 sztuk,
- 1 cytryna,
- 2 cebule,
- 150 ml wytrawnego wina białego,
- natka pietruszki,
- 3 łyżki masła,
- sol i pieprz.
Przygotowanie:
Opłucz karpia i oczyść z łusek. Natrzyj go solą i pieprzem. Każdą sztukę karpia obsyp natką pietruszki. Następnie ułóż w żaroodpornym naczyniu, nasmarowanym masłem. Piecz około 20 minut w piekarniku, nagrzanym do 200 stopni Celsjusza.
Pokrój cebule w kostkę, a pieczarki w plastry. Na patelni roztop masło. Podsmaż warzywa na złoty kolor i dopraw solą i pieprzem. Wyjmij rybę z piekarnika, obłóż cebulą i pieczarkami. Zalej całość winem i włóż do piekarnika na 15 minut.
Wskazówka! Danie podawaj obficie posypane pietruszką z ćwiartkami cytryny.