Na jesienną melancholię polecamy pyszne ciasto marchewkowe z orzechami. Sprawdź nasz przepis i zainspiruj się!
Składniki na ciasto:
- 2 jajka,
- 200 g drobnego cukru lub cukru pudru,
- 150 ml oleju roślinnego,
- 200 g drobno startej marchewki,
- 50 g posiekanych orzechów włoskich,
- 75 g drobno pokrojonego ananasa (świeżego bądź z puszki),
- 50 g wiórków kokosowych,
- 200 g mąki,
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- szczypta soli.
Składniki na polewę:
- 125 g kremowego serka,
- 50 g masła,
- 100 g cukru pudru.
Przygotowanie ciasta:
Ubij jajka, dodaj cukier i dalej ubijaj, aż uzyskasz gładką i puszystą masę. Następnie ubijając masę na wysokich obrotach, dodaj olej roślinny. Do tak przygotowanej masy wrzuć marchewkę, ananas, orzechy i wiórki kokosowe. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Do osobnej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól. Składniki wymieszaj, a następnie dodaj do miski z marchewką. Nagrzej piekarnik do 150 stopni Celsjusza. Wyłóż ciasto do formy o średnicy 24 cm. Nie zapomnij, aby umieścić w niej papier do pieczenia. Piecz przez godzinę lub do suchego patyczka.
Przygotowanie polewy:
Ubij serek z masłem i cukrem pudrem i włóż go do lodówki na kilkanaście minut. Następnie dobrze wystudzone ciasto, przekrój na dwie części. Spód ciasta posmaruj 1/3 ilości polewy. Przykryj polewę drugą częścią ciasta i rozsmaruj wierzch ciasta pozostałą częścią polewy. Udekoruj ciasto orzechami.