Ciasto marchewkowe z orzechami

Na jesienną melancholię polecamy pyszne ciasto marchewkowe z orzechami. Sprawdź nasz przepis i zainspiruj się!

Depositphotos 58090213 s 2019

Składniki na ciasto:

  • 2 jajka,
  • 200 g drobnego cukru lub cukru pudru,
  • 150 ml oleju roślinnego,
  • 200 g drobno startej marchewki,
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich,
  • 75 g drobno pokrojonego ananasa (świeżego bądź z puszki),
  • 50 g wiórków kokosowych,
  • 200 g mąki,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • szczypta soli.

Składniki na polewę:

  • 125 g kremowego serka,
  • 50 g masła,
  • 100 g cukru pudru.

Przygotowanie ciasta:

Ubij jajka, dodaj cukier i dalej ubijaj, aż uzyskasz gładką i puszystą masę. Następnie ubijając masę na wysokich obrotach, dodaj olej roślinny. Do tak przygotowanej masy wrzuć marchewkę, ananas, orzechy i wiórki kokosowe. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Do osobnej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól. Składniki wymieszaj, a następnie dodaj do miski z marchewką. Nagrzej piekarnik do 150 stopni Celsjusza. Wyłóż ciasto do formy o średnicy 24 cm. Nie zapomnij, aby umieścić w niej papier do pieczenia. Piecz przez godzinę lub do suchego patyczka.

Przygotowanie polewy:

Ubij serek z masłem i cukrem pudrem i włóż go do lodówki na kilkanaście minut. Następnie dobrze wystudzone ciasto, przekrój na dwie części. Spód ciasta posmaruj 1/3 ilości polewy. Przykryj polewę drugą częścią ciasta i rozsmaruj wierzch ciasta pozostałą częścią polewy. Udekoruj ciasto orzechami.

Smacznego!

Leave a Reply