Makaron z krewetkami w sosie

Nie masz pomysłu na obiad? Przedstawiamy prosty przepis na makaron z krewetkami w sosie. Zapraszamy na pyszną, zdrową i pełną smaków ucztę!

Depositphotos 14946443 s 2019

Składniki:

  • 500 g makaronu,
  • 600 g oczyszczonych krewetek,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 0,5 cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • szklanka białego, półwytrawnego wina,
  • 200 ml śmietany (18%),
  • 150 ml mleka,
  • 2-3 łyżki tartego parmezanu,
  • sól,
  • pieprz,
  • posiekana natka pietruszki.

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej oliwę z masłem. Wrzuć na tłuszcz umyte i osuszone krewetki. Oprósz je odrobiną soli i smaż przez około 10 minut, raz na jakiś czas mieszając. Dodaj drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Zmniejsz ogień i wlej wino. Wszystko duś jeszcze przez kwadrans, aż połowa płynu odparuje. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź. Następnie wymieszaj śmietanę z mlekiem. Dodaj dużą szczyptę soli i pieprzu. Wlej sos do krewetek i dodaj ugotowany makaron. Wymieszaj wszystkie składniki. Gotowe danie posyp parmezanem i posiekaną natką pietruszki. Gotowe!

Smacznego!

Leave a Reply