Nie masz pomysłu na obiad? Przedstawiamy prosty przepis na makaron z krewetkami w sosie. Zapraszamy na pyszną, zdrową i pełną smaków ucztę!
Składniki:
- 500 g makaronu,
- 600 g oczyszczonych krewetek,
- 2 łyżki oliwy,
- 0,5 cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki masła,
- szklanka białego, półwytrawnego wina,
- 200 ml śmietany (18%),
- 150 ml mleka,
- 2-3 łyżki tartego parmezanu,
- sól,
- pieprz,
- posiekana natka pietruszki.
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej oliwę z masłem. Wrzuć na tłuszcz umyte i osuszone krewetki. Oprósz je odrobiną soli i smaż przez około 10 minut, raz na jakiś czas mieszając. Dodaj drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Zmniejsz ogień i wlej wino. Wszystko duś jeszcze przez kwadrans, aż połowa płynu odparuje. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź. Następnie wymieszaj śmietanę z mlekiem. Dodaj dużą szczyptę soli i pieprzu. Wlej sos do krewetek i dodaj ugotowany makaron. Wymieszaj wszystkie składniki. Gotowe danie posyp parmezanem i posiekaną natką pietruszki. Gotowe!