Bory Dolnośląskie to nie tylko rezerwaty przyrody, ścieżki konne i piesze, rowerowe wycieczki oraz ekomuzeum. To także bogata w smaki kuchnia, która menu czerpie z tego, co oferuje przyroda tych rejonów.
Bory Dolnośląskie to największy kompleks leśny w Europie Środkowej. Nazywane dawniej Puszczą Dolną, rozciągają się na terenie ponad 165 tys. ha. Na tym obszarze znajduje się niezliczone bogactwo dóbr przyrody. Owoce leśne, grzyby, zwierzyna łowna – wszystko to tworzy niezapomniany, lokalny smak. Co można zjeść w Borach Dolnośląskich?
Regionalne przysmaki
Wyróżnikiem tej kuchni jest wykorzystanie regionalnych produktów, których smaku nie spotkamy nigdzie indziej – mówi Jerzy Ludwin z Fundacji Bory Dolnośląskie. Charakterystyczne dla tego regionu było, i wciąż jest, duże występowanie zwierzyny leśnej. Stąd tak silne tradycje myśliwskie i łowieckie, które od wieków związane są z historią Borów. Echa tych zwyczajów znajdują się w
obecnym menu Restauracji Zamku Kliczków.
Zabytkowy zamek, który leży w samym sercu tego obszaru, został poddany gruntownej renowacji. Podjęła się jej wrocławska firma Integer S.A. – Dzięki temu obiekt jest dziś jedną z najpiękniejszych ozdób Borów Dolnośląskich, a lokalne specjały można smakować w trzech pięknych, odnowionych salach zamkowych. Przepisy Restauracji Zamkowej, przekazywane z pokolenia na pokolenie, wciąż smakują wspaniale – mówi Justyna Ludwin z firmy Integer S.A. Wśród lokalnych smakołyków, znana jest m.in. kiełbasa wyrabiana z dziczyzny, boczku wieprzowego, czosnku i przypraw. Warto skosztować także comber z jelenia w śliwowicy, podawany z sakiewką naleśnikową nadziewaną borowikami.
Prawdziwym rarytasem jest pasztet z dzika w cieście, podany na musie borowikowym w tonacji konfitury z runa leśnego. – Recepturę na to danie, kucharze Restauracji Zamkowej otrzymali od potomków rodziny Zu Solms Baruth, ostatnich przedwojennych właścicieli Zamku Kliczków – mówi Krzysztof Siwik, Kierownik Gastronomii Zamku Kliczków. Mięso z dziczyzny, grzyby z okolicznych lasów oraz leśne przyprawy, nadają pasztetowi niepowtarzalny aromat, który został doceniony w II edycji konkursu na Produkt Lokalny Borów Dolnośląskich. W kategorii: „Wyroby z dziczyzny i runa leśnego” otrzymał on pierwszą nagrodę. Oprócz wymienionych potraw, na smakoszy czekają inne regionalne specjały: wyrabiane w Borach szynki i pieczenie, do których idealnie pasuje Bochen Chleba Starowiejskiego wypiekany na liściach chrzanu i kapusty.
Leśne specjały
Kolejnym rozpoznawczym smakiem Borów Dolnośląskich są grzyby rosnące w okolicznych lasach. Borowiki, maślaki, kurki, podgrzybki – nie sposób wymienić wszystkich potraw, których są częścią. Mają intensywny smak, który doskonale komponuje się z pozostałymi składnikami tradycyjnych dań. Skosztować można, m.in. pierogów i bigosu z grzybami, niepowtarzalnych zup oraz sosów. Dzięki swoim walorom smakowym, grzyby serwowane są też jako przystawki. Ich popularność w tych rejonach ma swoje odzwierciedlenie w corocznym Święcie Grzybów, organizowanym w miejscowości Węgliniec.
Ręcznie robione
Koneserzy regionalnych aromatów, którzy odwiedzą Bory Dolnośląskie, mogą skosztować też nalewek, win, soków, kompotów oraz powideł przygotowywanych z leśnych owoców: jagód, borówek, głogu, berberysu lub dzikiej jeżyny. Swym smakiem na pewno zachwycą lokalne wypieki, do których dodaje się naturalne przetwory. – Powodem do dumy jest Miód Wrzosowy z Borów Dolnośląskich, który został wpisany do unijnego systemu ochrony nazw produktów regionalnych. W systemie tym widnieje obok takich specjałów, jak oscypek i bryndza – mówi Mariusz Leszczyński z Fundacji Bory Dolnośląskie. – Na liście produktów
tradycyjnych ministra rolnictwa znajduje się także Bochen Chleba Starowiejskiego wypiekany na liściu chrzanu lub kapusty, którego wytwórcą jest Pan Władysław Giza z Bukowiny Bobrzańskiej – dodaje M. Leszczyński.
Wyborny dorobek kulinarny Borów Dolnośląskich zachwyca i zachęca do poznawania go coraz lepiej. Okazją do tego są Warsztaty Kulinarne organizowane w Gospodarstwie Agroturystycznym „Agro Relax” w Bronowcu. Podczas imprezy będzie można nauczyć się m.in., jak wypiekać chleb, robić masło oraz ser twarogowy, co z pewnością przybliży tradycyjną kuchnię regionalną, której bogactwo jest ogromne, a smak – niepowtarzalny.