Gotując zawsze warto sięgać po sezonowe składniki, które wzbogacą smak przygotowywanych przez nas potraw.
Szef kuchni, Konrad Birek, proponuje autorski przepis na Pierożki faszerowane Kurczakiem Zagrodowym z kurkami i kremowym puree z dyni:
Składniki dla 4 osób:
- 150 g mąki
- 1 żółtko
- 1 łyżka oleju, szczypta soli, ciepła woda
- 2 uda z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia bez skóry i kości
- ½ cebuli pokrojonej w kostkę
- 80 g świeżych, małych kurek
- 100 g obranej i pokrojonej w paseczki włoszczyzny
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku
- 1 mały pęczek posiekanej świeżej kolendry
- 100 ml bulionu z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia
- Oliwa z oliwek do smażenia
- Sól, gałka muszkatołowa, kardamon mielony do smaku
- 300 g świeżej dyni pokrojonej w kostkę
- ½ słodkiej cebuli pokrojonej w kostkę
- 2 łyżki oliwy do smażenia
- 2 łyżki masła
- 150 ml mleka kokosowego
- Sól, pieprz Cayenne, kmin rzymski, imbir mielony do smaku
Sposób przygotowania:
Przygotować farsz: oczyszczone i pokrojone w drobne paski mięso z Kurczaka Zagrodowego udusić z cebulą, kurkami i warzywami w trakcie podlewając bulionem. Na końcu dodać posiekaną kolendrę, doprawić do smaku i wystudzić. Farsz zmielić w maszynce na grubych oczkach (można również zostawić nie mielony). Przygotować ciasto: do przesianej mąki dodać żółtko, olej i tyle ciepłej wody, aby osiągnąć jednolitą masę o konsystencji ciasta pierogowego. Zagnieść i odstawić na chwilę. Po rozwałkowaniu wykroić z ciasta koła używając szklanki. Następnie ułożyć na nich małe porcje farszu i zlepić brzegi. Gotowe pierogi gotować 5 minut we wrzącej i osolonej wodzie, a następnie obsmażyć na patelni na złoty kolor. W rondelku, na oliwie połączonej z 1 łyżką masła obsmażyć dynię z cebulą. Następnie wlać mleko kokosowe i gotować aż dynia będzie miękka. Całość zmiksować blenderem, doprawić do smaku, przetrzeć przez sito i dodać pozostałe masło. Pierogi ułożyć na gorącym, kremowym puree i udekorować ulubionymi kiełkami.