
Nie masz pomysłu na kolację? Przedstawiamy lekką i wiosenną sałatkę z jajkami i z orzechami. Jak ją przygotować? Oto nasze wskazówki…
Składniki:
- 6 buraków (+ kilka buraczanych liści),
- 4 jajka,
- 0,5 szklanki orzechów włoskich,
- 2-3 łyżki sera typu feta,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- olej.
Składniki na sos:
- 1/5 szklanki oliwy,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- łyżeczka musztardy,
- sól,
- pieprz ziołowy.
Przygotowanie:
Buraki ułóż na blasze i posmaruj olejem. Piecz w 200 stopniach Celsjusza przez 50 minut. Jajka włóż do rondelka. Zalej wodą. Gdy ta się zagotuje, gotuj jajka przez 8 minut. Kiedy jajka ostygną, obierz je ze skorupek. Orzechy wrzuć na rozgrzaną, suchą patelnię i praż przez około 2 minuty. Buraki pokrój w małą kostkę. Listki umyj i posiekaj. Jajka pokrój w ćwiartki i dodaj do buraków razem z orzechami, natką pietruszki i pokruszonym serem feta. Wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, musztardą, szczyptą soli i pieprzu ziołowego. Polej sosem sałatkę. Gotowe!