Sałatka z jajkami i z orzechami

Nie masz pomysłu na kolację? Przedstawiamy lekką i wiosenną sałatkę z jajkami i z orzechami. Jak ją przygotować? Oto nasze wskazówki…

IMG 7975

Składniki:

  • 6 buraków (+ kilka buraczanych liści),
  • 4 jajka,
  • 0,5 szklanki orzechów włoskich,
  • 2-3 łyżki sera typu feta,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • olej.

Składniki na sos:

  • 1/5 szklanki oliwy,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • łyżeczka musztardy,
  • sól,
  • pieprz ziołowy.

Przygotowanie:

Buraki ułóż na blasze i posmaruj olejem. Piecz w 200 stopniach Celsjusza przez 50 minut. Jajka włóż do rondelka. Zalej wodą. Gdy ta się zagotuje, gotuj jajka przez 8 minut. Kiedy jajka ostygną, obierz je ze skorupek. Orzechy wrzuć na rozgrzaną, suchą patelnię i praż przez około 2 minuty. Buraki pokrój w małą kostkę. Listki umyj i posiekaj. Jajka pokrój w ćwiartki i dodaj do buraków razem z orzechami, natką pietruszki i pokruszonym serem feta. Wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, musztardą, szczyptą soli i pieprzu ziołowego. Polej sosem sałatkę. Gotowe!

Smacznego!

Leave a Reply