Szpinak to źródło potasu, żelaza i kwasu foliowego. Chroni przed miażdżycą i ma właściwości antynowotworowe. Dodany do bananowego koktajlu, w niczym nie przypomina mdłej papki, z którą czasem jest kojarzony. Ten przepis na pyszny i zdrowy koktajl bananowy ze szpinakiem możemy przygotować o każdej porze roku, dostarczając swojemu organizmowi mnóstwo wartościowych składników.
Składniki:
– szklanka wody
– 1 banan
– 1 słodkie jabłko
– garść świeżego szpinaku
– sok z jednej cytryny
– ew. szczypta świeżo startego imbiru (idealny dodatek zimą!)
Wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy w blenderze, przelewamy do szklanki, dekorujemy plasterkiem cytryny. Imbir nie tylko podkreśli smak koktajlu, ale również rozgrzeje nas od środka, złagodzi objawy przeziębienia czy migreny. Jest idealnym dodatkiem do zimowych kolacji i letnich orzeźwiających śniadań. Smacznego!