Czerwona, zielona, żółta, a nawet pomarańczowa – papryka. Warzywo, które zarówno dobrze smakuje jak i wzmacnia siły witalne. Drugi miesiąc wakacji to świetny moment na kulinarne eksperymenty z papryką w roli głównej.
Nasza propozycja na ciekawy obiad lub kolację to papryka faszerowana mięsem mielonym i makaronem w postaci ziarenek ryżu.
Składniki:
Międzybrodzki Makaron ryż – 250 g
Łopatka wieprzowa – 200 g
Boczek wędzony – 200 g
Cebula – 3 szt.
Olej – 3 łyżki
Masło – 1 łyżka
Świeża, kolorowa papryka – 6 szt.
Natka pietruszki – 1 pęczek
Sól, pieprz (czarny i ziołowy)
Wykonanie:
1. Międzybrodzki Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu.
2. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, a następnie lekko podsmażamy na oleju.
3. Dodajemy grubo zmielony boczek i łopatkę i dusimy przez chwilę na patelni razem z cebulą.
4. Następnie dodajemy przyprawy.
5. Ugotowany makaron dodajemy do mięsa.
6. Do farszu dodajemy jeszcze posiekaną natkę pietruszki oraz masło.
7. Całość dokładnie mieszamy i jeszcze przez chwilę smażymy.
8. Papryki dokładnie myjemy, wydrążamy z nich środki, napełniamy farszem, a następnie przykrywamy dekielkiem.
9. Całość pieczemy w temperaturze 160 stopni C przez około 45 minut.
Smacznego!
Przepis został opracowany przez Roberta Muzyczkę – Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.