Pesto bazyliowe to klasyka włoskiej kuchni. Jeśli szukasz szybkiego pomysłu na obiad, wymieszaj ugotowany makaron z własnej roboty pesto, a zachwycisz i nakarmisz do syta wszystkich domowników.
Składniki:
– spory pęczek świeżej bazylii
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki orzeszków piniowych
– ok. 10 dag sera parmezan
– oliwa z oliwek
-sól morska do smaku – szczypta
Wykonanie:
Wszystkie składniki poza oliwą rozdrabniamy w moździerzu bądź siekamy mezzaluną (specjalny nóż do siekania). Jeżeli użyjemy moździerza, pesto będzie miało gładszą konsystencję, wymaga to jednak dłuższej pracy. Najlepiej składniki dodawać stopniowo, rozdrabniając je na gładką masę.
Ser parmezan ścieramy na drobnych oczkach tarki i dodajemy do rozdrobnionych składników. Całość zalewamy kilkoma łyżkami oliwy z oliwek i mieszamy. Gotowe!
Ugotowany makaron mieszamy z pesto i podajemy, dekorując listkami bazylii. Pyszne pesto bazyliowe jest też idealne jako dodatek do kanapek na gorąco.
Pamiętajmy, pesto nie powinno być robione w robocie kuchennym! Blender nie wydobędzie takiego smaku z składników, a i konsystencja pesto pozostawi wiele do życzenia.
Smacznego!