
Pyszna, pożywna i niezwykle dekoracyjna zupa krem z zielonego groszku to danie, które możemy przygotować o każdej porze roku.
Składniki:
– 1,5 l bulionu drobiowego
– 1 cebula dymka
– 3 ziemniaki
– 1 ząbek czosnku
– oliwa z oliwek
– 1 kulka mozzarelli
– sól, pieprz
Wykonanie:
Drobno posiekaną cebulkę szklimy na oliwie z oliwek, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku i pokrojone ziemniaki (też drobno), zalewamy bulionem. Gotujemy. Kiedy ziemniaki zmiękną, dodajemy cały groszek i gotujemy ok. 7-8 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy nieco zupę (by nie stępić ostrzy urządzenia) i blendujemy na gładką masę. Następnie przecieramy krem przez sitko, by pozbyć się skórek groszku. Podgrzewamy. Mozzarellę kroimy w plastry i stopniowo dodajemy do gorącej zupy, mieszając, by ser się rozpuścił. Podajemy gorącą zupę, ewentualnie możemy dodać grzanki z pełnoziarnistego pieczywa.

Zupa krem z zielonego groszku
Smacznego!