
Aromat korzennych przypraw i cytrusów to zapachy, które nieodłącznie kojarzą się z okresem poprzedzającym święta Bożego Narodzenia. Oto przepis na pyszne muffinki, które wypełnią nasz dom niepowtarzalnym aromatem.
Na 24 muffiny potrzebować będziemy:
- 520 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 220 ml mleka
- 150 g masła
- kilka kropel aromatu migdałowego lub arakowego
- 3 – 4 łyżeczki przyprawy do piernika
- 180 g cukru
- 2 łyżka proszku do pieczenia
- 16 łyżek konfitury z pomarańczy marki Owocowa Rozkosz
- kandyzowana skorka pomarańczowa
Masło roztapiamy, a następnie przelewamy do większego naczynia, w którym mieszamy je z jajkami, mlekiem, aromatem i przyprawę do piernika. Wszystkie suche składniki przesiewamy i mieszamy, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą.

(Fot. Scandic Food)
Formę do muffinów wykładamy papilotkami. Następnie papilotki wypełniamy do połowy wysokości ciastem. Na środku każdego muffina robimy kleks z konfitury i przykrywamy cienką warstwą pozostałego ciasta. Na wierzchu układamy nieco skórki pomarańczowej. Wkładamy do piekarnika na 25 minut w temperaturze 180 – 190 stopni. Po wyciągnięciu z pieca studzimy je. Podajemy posypane cukrem pudrem lub ozdobione lukrem