Muffinki korzenne z konfiturą z pomarańczy

Aromat korzennych przypraw i cytrusów to zapachy, które nieodłącznie kojarzą się z okresem poprzedzającym święta Bożego Narodzenia. Oto przepis na pyszne muffinki, które wypełnią nasz dom niepowtarzalnym aromatem.

Na 24 muffiny potrzebować będziemy:

  • 520 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 220 ml mleka
  • 150 g masła
  • kilka kropel aromatu migdałowego lub arakowego
  • 3 – 4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 180 g cukru
  • 2 łyżka proszku do pieczenia
  • 16 łyżek konfitury z pomarańczy marki Owocowa Rozkosz
  • kandyzowana skorka pomarańczowa

Masło roztapiamy, a następnie przelewamy do większego naczynia, w którym mieszamy je z jajkami, mlekiem, aromatem i przyprawę do piernika. Wszystkie suche składniki przesiewamy i mieszamy, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą.

muffin

(Fot. Scandic Food)

Formę do muffinów wykładamy papilotkami. Następnie papilotki wypełniamy do połowy wysokości ciastem. Na środku każdego muffina robimy kleks z konfitury i przykrywamy cienką warstwą pozostałego ciasta. Na wierzchu układamy nieco skórki pomarańczowej. Wkładamy do piekarnika na 25 minut w temperaturze 180 – 190 stopni. Po wyciągnięciu z pieca studzimy je. Podajemy posypane cukrem pudrem lub ozdobione lukrem

 

 

Leave a Reply