Alternatywne śniadanie z białą kiełbasą w roli głównej.
Składniki:
– biała kiełbasa surowa – 6 szt.
– boczek surowy wędzony – 6 plasterków
– żółty ser typu gouda – 6 plasterków
– cebula – 2 średnie szt.
– piwo jasne – 1 szklanka
– odrobina oleju
– majeranek, pieprz, ostra papryka – do smaku
– sos paprykowo-musztardowy Tarsmak – kilka łyżek
Wykonanie:
Obraną cebulę kroimy w półkrążki i krótko podsmażymy na oleju, doprawiając papryką, pieprzem i majerankiem do smaku. Kiełbasy nakłuwamy wykałaczką w kilku miejscach. Na plastrach boczku układamy cebulę, a na nią plastry sera. Na tak przygotowanych porcjach kładziemy kiełbasę i mocno zwijamy, a następnie spinamy wykałaczką. Kiełbasy wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy je piwem. Pieczemy w piekarniku przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni, aż kiełbaski i boczek ładnie się zarumienią. Podajemy z sosem paprykowo-musztardowym Tarsmak.
Kiełbasa zapiekana w piwie z sosem paprykowo-musztardowym
Smacznego!
– biała kiełbasa surowa – 6 szt.
– boczek surowy wędzony – 6 plasterków
– żółty ser typu gouda – 6 plasterków
– cebula – 2 średnie szt.
– piwo jasne – 1 szklanka
– odrobina oleju
– majeranek, pieprz, ostra papryka – do smaku
– sos paprykowo-musztardowy Tarsmak – kilka łyżek
Obraną cebulę kroimy w półkrążki i krótko podsmażymy na oleju, doprawiając papryką, pieprzem i majerankiem do smaku. Kiełbasy nakłuwamy wykałaczką w kilku miejscach. Na plastrach boczku układamy cebulę, a na nią plastry sera. Na tak przygotowanych porcjach kładziemy kiełbasę i mocno zwijamy, a następnie spinamy wykałaczką. Kiełbasy wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy je piwem. Pieczemy w piekarniku przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni, aż kiełbaski i boczek ładnie się zarumienią. Podajemy z sosem paprykowo-musztardowym Tarsmak.