Wyciągnijcie grille i przygotujcie się na naprawdę ognistą ucztę!
Żeberka z grilla na ostro
Składniki:
– 1 kg żeberek
– ½ l piwa
– 1 łyżeczka Sosu piri-piri Tarsmak
– 2 średnie cebule
– 4 liście laurowe
– 5 kulek ziela angielskiego
– kilka ziaren jałowca
– sól, pieprz do smaku
Sos do smarowania:
– ½ szklanki marynaty z żeberek
– 4 łyżki oleju
– 3 wyciśnięte ząbki czosnku
– 1 łyżeczka sosu piri-piri
– 1 łyżka miodu
Wykonanie:
Do piwa dodać sos piri-piri, pokrojoną w cząstki cebulę, wszystkie przyprawy i całość wymieszać w misce z pokrojonymi na porcje żeberkami. Przełożyć do garnka, ugnieść i wstawić do lodówki na 24 godziny. Wszystkie składniki sosu do smarowania dokładnie wymieszać. Żeberka odsączyć z marynaty, posmarować sosem i grillować z obu stron na złoty kolor. Podczas grillowania ponowić smarowanie.
Żeby dodatkowo wzmocnić ostrość, podawać z Sosem piri-piri Tarsmak.
Smacznego!