Żeberka z grilla na ostro

Wyciągnijcie grille i przygotujcie się na naprawdę ognistą ucztę!

Żeberka z grilla na ostro

Składniki:

– 1 kg żeberek
– ½ l piwa
– 1 łyżeczka Sosu piri-piri Tarsmak
– 2 średnie cebule
– 4 liście laurowe
– 5 kulek ziela angielskiego
– kilka ziaren jałowca
– sól, pieprz do smaku

Sos do smarowania:

– ½ szklanki marynaty z żeberek
– 4 łyżki oleju
– 3 wyciśnięte ząbki czosnku
– 1 łyżeczka sosu piri-piri
– 1 łyżka miodu

Wykonanie:

Do piwa dodać sos piri-piri, pokrojoną w cząstki cebulę, wszystkie przyprawy i całość wymieszać w misce z pokrojonymi na porcje żeberkami. Przełożyć do garnka, ugnieść i wstawić do lodówki na 24 godziny. Wszystkie składniki sosu do smarowania dokładnie wymieszać. Żeberka odsączyć z marynaty, posmarować sosem i grillować z obu stron na złoty kolor. Podczas grillowania ponowić smarowanie.

Żeby dodatkowo wzmocnić ostrość, podawać z Sosem piri-piri Tarsmak.

eberka z grilla na ostro

Żeberka z grilla na ostro

Smacznego!

Leave a Reply