Bakłażanowe wariacje

Przedstawiamy prosty przepis na zapiekankę z bakłażanem w roli głównej. Sprawdź nasz przepis i zainspiruj się…

Depositphotos 132414646 s 2019

Składniki:

  • 3 średnie bakłażany,
  • 80 dag mielonego mięsa z indyka,
  • 300 ml przecieru pomidorowego,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 2 garści świeżej bazylii + kilka listków do dekoracji,
  • łyżeczka oregano,
  • 4 łyżki startego, ostrego, żółtego sera,
  • 200 ml śmietany,
  • 2 jajka,
  • oliwa,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Umyj bakłażany i pokrój w talarki. Zostaw na sitku na około 20 minut, posypane solą. W ten sposób pozbędziesz się goryczki. Obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj mięso. Mieszając, podsmaż całość. Smaż przez około 4-5 minut. Następnie dodaj przecier pomidorowy, oregano, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Na średnim ogniu duś jeszcze przez kilka minut, aż smaki się połączą. Papierowym ręcznikiem zbierz sok i sól z krążków bakłażana. Jajka dokładnie roztrzep ze śmietaną, serem i przyprawami. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Następnie posmaruj naczynie żaroodporne oliwą. Wyłóż je farszem i wyrównaj. Na nim rozłóż krążki bakłażana, a na wierz wylej masę jajeczno-serową. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez około 30 minut, aż ser się zarumieni, a bakłażan zmięknie. Na koniec udekoruj zapiekankę listkami bazylii.

Wskazówka: Tak przygotowaną potrawę, podawaj z pieczonymi ziemniakami lub chrupiącą bagietką.

Smacznego!

Leave a Reply