Pyszny, a w dodatku prosty w wykonaniu, taki jest właśnie przepis na Sernik na zimno z mascarpone. Połączenie owoców sezonowych – borówek amerykańskich i malin – słodkiej galaretki i chrupiącego spodu z ciasteczek owsianych to prawdziwa eksplozja rozkoszy dla podniebienia! Sernik idealnie sprawdzi się w upalne dni.
Składniki:
– serek Mascarpone „Piątnica” 500g
– śmietana 36% „Piątnica” 400g
– Masło Ekstra „Piątnica” 90g
– borówki amerykańskie 250g
– maliny 250g
– ciasteczka owsiane 200g
– galaretka malinowa 1 opakowanie
– gorąca woda 400ml
– migdały 100g
– żelatyna 15g
– woda 60ml
– cukier 150g
Wykonanie:
Ciasteczka owsiane kruszymy, a następnie dodajemy do nich drobno posiekane i podprażone wcześniej na suchej patelni migdały. Całość uzupełniamy o rozpuszczone masło. Czekamy ok. 0,5h, aby masło stężało. Masę przekładamy do tortownicy i lekko ubijamy dłonią. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, pozostawiamy, by stężała. 75g cukru ubijamy ze śmietaną, drugą połowę dodajemy do serka mascarpone. Ucieramy na gładką masę. Żelatynę dodajemy do serka mascarpone i mieszamy razem z ubitą wcześniej śmietaną. Tortownicę pokrywamy ciasteczkami owsianymi, wylewamy przygotowaną masę. Na wierzchu układamy owoce – borówki amerykańskie oraz maliny. Sernik umieszczamy w lodówce, czekamy ok. 3h.
W czasie gdy sernik jest w lodówce, galaretkę rozpuszczamy w 400ml wody i odstawiamy do wystygnięcia. W momencie gdy galaretka zacznie tężeć, zalewamy sernik z owocami i ponownie wkładamy do lodówki na kilka godzin – aż do zastygnięcia.
Smacznego!
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy