
Jesień to czas, kiedy pogoda za oknem nie zachęca do aktywności na zewnątrz. Dni stają się coraz krótsze i chłodniejsze. Dlatego to świetny termin, by zacząć eksperymentować w kuchni, wykorzystując w tym celu sezonowe produkty. Bez wątpienia królową jesieni jest dynia. Dlatego można z nią stworzyć wiele imponujących potraw. Prostym i odżywczym, a jednocześnie przepysznym wypiekiem, jest chlebek dyniowy z cynamonem. Jak go wykonać? Podpowiadamy.
Jak smakuje chlebek dyniowy?
Cynamonowy chlebek dyniowy stanowi swego rodzaju wariację na temat tradycyjnego wypieku. Wyróżnia się on jednak wyjątkowym smakiem, który łączy w sobie słodycz, aromat i delikatną nutę dyni, a także przypraw korzennych. Łatwo można go dopasować również do własnych preferencji smakowych, dodając do niego na przykład miodu lub syropu klonowego, które nadadzą mu wyjątkową słodycz świetnie komponującą się z popołudniową kawą czy herbatą. Można wykorzystać do tego wypieku również orzechy czy pestki dyni, które nadadzą tej potrawie głębi smaku, subtelności i chrupkości. Ciasto to łączy więc w sobie jesienne przyprawy, takie jak cynamon, ale też kardamon czy anyż z delikatną słodyczą dyni i wykorzystanych w nim słodzideł.
Dlaczego warto przygotowywać dania z dyni?
Chlebek dyniowy z cynamonem może być świetnym zamiennikiem dla chlebka bananowego, po który warto sięgnąć właśnie w okresie jesiennym. Wypiek ten bazuje na puree z dyni i wzbogacony jest aromatycznymi przyprawami, a jednocześnie jest łatwy do przygotowania. Dodatkowo jego smak i konsystencja sprawiają, że świetnie sprawdzi się on nie tylko jako deser czy przekąska do kawy, ale także element drugiego śniadania. Charakterystyczny, korzenny aromat chlebkowi nadaje cynamon, który świetnie komponuje się z naturalną słodyczą dyni. Mimo to jednak do takiego wypieku możemy dodać również inne składniki. Dlaczego warto go przygotować?
Chlebek dyniowy z cynamonem łączy w sobie składniki o wysokiej wartości odżywczej. Dynia jest bogata w beta-karoten, błonnik, witaminę C, E czy potas oraz magnez. Cynamon zaś ma działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne, a także pomaga regulować poziom cukru we krwi. Jeśli do wypieku wykorzystamy pełnoziarnistą mąkę, wówczas uzyskamy jeszcze więcej błonnika i witamin z grupy B. Jako dodatek możemy użyć tu orzechów i pestek, które również dostarczą nam cennych minerałów i mogą stanowić źródło zdrowych tłuszczów w diecie.
Jak zrobić chlebek dyniowy?
Przygotowanie jesiennego chlebka z cynamonem jest szybkie i nie wymaga wielu sprzętów. Żeby wykonać masę w ciągu zaledwie kilku minut, najlepiej zdecydować się na to, by wcześniej upiec dynię i zmiksować jej miąższ. Takie działanie zdecydowanie przyspieszy czas przygotowania wypieku. Gotowe purée możemy przechowywać w lodówce i wykorzystywać je do wielu różnych przepisów, nie tylko ciast, ale również makaronów czy zup krem. Jak jednak wykonać cynamonowy chlebek dyniowy?
Składniki:
- 1 kg dyni lub szklanka zmiksowanego puree,
- 2 jajka,
- 2 szklanki mąki pszennej lub innego typu,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 0,5 szklanki oleju roślinnego lub roztopionego masła,
- 1 szklanka cukru,
- przyprawy (gałka muszkatołowa, mielony cynamon, imbir),
- dodatki (rodzynki, orzechy włoskie, pestki dyni).
Wykonanie:
Jeśli zamierzamy do wykonania chlebka dyniowego wykorzystać świeżą dynię, wówczas należy najpierw ją obrać, usunąć z niej nasiona i pokroić w kawałki, a następnie piec w piekarniku przez około 30-40 minut aż stanie się miękka. Następnie, kiedy nieco ostygnie, należy ją zmiksować na gładkie puree. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by wykorzystać dynię z puszki lub wcześniej przygotowany mus.
Kiedy dynia będzie już gotowa, można przystąpić do przygotowania mokrej mieszanki składników. W dużej misce wystarczy roztrzepać dwa jajka z roztopionym masłem lub olejem, a także cukrem i dodać do nich puree, a następnie dokładnie wszystko razem wymieszać. W osobnej misce należy przygotować suche składniki, czyli połączyć mąkę z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia oraz przyprawami, takimi jak cynamon i gałka muszkatołowa. Następnie wystarczy do mokrej mieszanki stopniowo dodawać suche składniki, mieszając ciasto łyżką lub mikserem na niskich obrotach. Na tym etapie do masy można dodać na przykład orzechy czy rodzynki.
Gotową mieszaninę należy przelać do wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej formy, najlepiej keksówki o wymiarach 25 x 15 cm, a następnie piec w temperaturze 180 stopni przez 60-70 minut, aż ciasto stanie się złociste. Żeby sprawdzić, czy jest już gotowe, wystarczy wbić w nie na przykład patyczek do szaszłyków czy wykałaczkę. Jeśli będzie suchy, wówczas można wyciągnąć ciasto z piekarnika. Po upieczeniu należy pozostawić je w formie przez kilka minut, a następnie przełożyć na kratkę.
Przepis na wilgotne ciasto dyniowe z cynamonem – możliwe modyfikacje
Przepis na chlebek dyniowy z cynamonem można dowolnie modyfikować w zależności od własnych preferencji smakowych, ale również nietolerancji pokarmowych. Dlatego do ciasta można dodać inne przyprawy jak imbir, kardamon czy goździki, a także dodatki w postaci nasion i orzechów, by wzbogacić jego smak i teksturę. Dodatkowo wypiek ten można przygotować w wersji bezglutenowej lub wegańskiej. W tym pierwszym przypadku wystarczy użyć zamiast mąki pszennej, jej wersji bezglutenowej. W wegańskiej opcji zaś wystarczy zastąpić jajka na przykład mielonym lnem, a masło olejem kokosowym bądź innym tłuszczem roślinnym.
Pyszny chlebek dyniowy z cynamonem świetnie sprawdzi się w jesienne dni, jeśli szukamy czegoś słodkiego, co łączy w sobie doskonały smak, sporo wartości odżywczych i ciekawy aromat. Wypiek ten z pewnością zasmakuje nie tylko dorosłym, ale również dzieciom. Świetnie sprawdzi się na każdą okazję, nie tylko do popołudniowej kawy, ale również jako dodatek do śniadania czy wypiek na rodzinne spotkanie. Taki chlebek można przechowywać przez kilka dni, dzięki czemu nie musimy od razu zjeść całej blachy.