Tiramisu z mascarpone

Ten pyszny włoski deser dobry jest na każdą okazję. Równie dobrze smakować będzie podczas świąt Bożego Narodzenia, jak i w każdy inny dzień.

Potrzebne będą:

  • 250 g Mascarpone Piątnica
  • 130 g Śmietanki 30% Piątnica
  • 100 g podłużnych biszkoptów
  • 50 g cukru pudru
  • 1 filiżanka kawy espresso
  • 50 g likieru Amaretto

Śmietankę 30% ubijamy w salaterce. Serek Mascarpone mieszamy z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy do niego ubitą śmietankę. Całość mieszamy drewnianą łyżką. Kawę mieszamy z likierem i moczymy w niej biszkopty. W podłużnym, szklanym naczyniu naprzemiennie układamy warstwy biszkoptów i kremu. Wierzch deseru posypujemy kakao i całość wstawiamy na klika godzin do lodówki.

Leave a Reply