Pstrąg ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Pstrąg to smaczna, lekkostrawna, a przede wszystkim bardzo zdrowa ryba. Jest źródłem “dobrych” tłuszczów, oraz witamin A, D i E. Oto przepis na pyszne danie z pstrąga.

Na 2 osoby potrzebne będą:

  • 2 świeże wypatroszone pstrągi
  • 150 g świeżego szpinaku (lub mrożonego w liściach)
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 suszonych pomidorów Ponti
  • 20 g pora
  • sól, czarny pieprz
  • olej ryżowy Olitalia
  • sok z cytryny Limmi
pstrag

(Pstrąg faszerowany szpinakiem z suszonymi pomidorami, fot. Index Food)

Ryby płuczemy, osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy pieprzem i solą. Tak przygotowane wstawiamy do lodówki na około godzinę. Pora kroimy i podsmażamy razem z czosnkiem na oleju ryżowym.

Szpinak rozmrażamy, jeśli jest morzony. Jeśli nie, płuczemy go i dodajemy do smażącego się pora. Chwilę dusimy, od czasu do czasu mieszając. Suszone pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych składników. Całość solimy i pieprzymy do smaku.

Ryby wyjmujemy z lodówki i nadziewamy je masą szpinakową. Możemy też dodać rozmaryn, kolorowy pieprz lub tymianek. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku lub grillujemy na patelni przez około 20 minut. Podajemy z ziemniakami i surówką, lekko skropione sokiem z cytryny.

 

Leave a Reply