
Pstrąg to smaczna, lekkostrawna, a przede wszystkim bardzo zdrowa ryba. Jest źródłem “dobrych” tłuszczów, oraz witamin A, D i E. Oto przepis na pyszne danie z pstrąga.
Na 2 osoby potrzebne będą:
- 2 świeże wypatroszone pstrągi
- 150 g świeżego szpinaku (lub mrożonego w liściach)
- 3 ząbki czosnku
- 6 suszonych pomidorów Ponti
- 20 g pora
- sól, czarny pieprz
- olej ryżowy Olitalia
- sok z cytryny Limmi

(Pstrąg faszerowany szpinakiem z suszonymi pomidorami, fot. Index Food)
Ryby płuczemy, osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy pieprzem i solą. Tak przygotowane wstawiamy do lodówki na około godzinę. Pora kroimy i podsmażamy razem z czosnkiem na oleju ryżowym.
Szpinak rozmrażamy, jeśli jest morzony. Jeśli nie, płuczemy go i dodajemy do smażącego się pora. Chwilę dusimy, od czasu do czasu mieszając. Suszone pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych składników. Całość solimy i pieprzymy do smaku.
Ryby wyjmujemy z lodówki i nadziewamy je masą szpinakową. Możemy też dodać rozmaryn, kolorowy pieprz lub tymianek. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku lub grillujemy na patelni przez około 20 minut. Podajemy z ziemniakami i surówką, lekko skropione sokiem z cytryny.