Jogurt czosnkowo-szczypiorkowy

ikonkaJest to bardzo prosty, smaczny i przede wszystkim… zdrowy przepis na zastąpienie przez miłośników kalorycznych dodatków majonezowo-kechapowych do kanapek warzywnych lub “przekąsek”, np sosik do cheepsów oraz sałatek.

Same produkty mówią za siebie: zwykły jogut (bez dodatków owocowych, a nawet w zastępstwie może być kwaśne mleko …POLECAM… tylko odcedzić serwatkę). Dalej to czosnek (można użyć granulowany), szczypiorek, czarny pieprz, sól … szczypta bazyli lub oregano dla zapachu i “posmaczku”.

Na litr jogurtu duży ząbek czosnku (nigdy za wiele tego zdrowego cudu), obrać, zgnieść i posiekać na miazge lub 3/4 łyżeczki granulatu. Szczypiorek (wedle uznania- to strzal witaminowy) siekamy drobno i dodajemy mieszając delikatnie z jogurtem. Jeśli jest świeża bazylia to ekstra … można ją jednak zastąpić suszoną granulowaną, sól (to kwestia gustu lub potrzeb zdrowotnych). Kolej na pieprz (ja dodaje krople tabasko!). Wymieszać i do lodówki, aby się przysłowiowo “przegryzło”. Podawać z boku głównych dań i przekąsek jako deep i dodatek, zamiast sosów, musztard i majonezów (a naprawdę szybko znika ze stołów)!

Prosty zdrowy i tani, swoisty zamiennik wloskich deepow i greckich zazziki.

Kuchnia %20Jogurt%20czosnkowo szczypiorkowy

Jogurt czosnkowo-szczypiorkowy

Leave a Reply