Zupa z dyni

Polska jest jednym z krajów, gdzie spożycie zupy jest jednym z największych na świecie. Standardowym, pierwszym daniem na polskim stole jest właśnie zupa, tym bardziej powinniśmy ją jeść w obecnej porze roku. Talerz czegoś zdrowego będzie dla nas zbawienny, aby przeciwdziałać jesiennej chandrze.

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 3 łyżki masła
  • drobno pokrojona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3,5 szklanki wywaru z warzyw
  • 1,2 łyżeczki zmielonego imbiru
  • 1,25 szklanki mleka
  • 6 łyżek śmietany
  • sól i pieprz
Zupa z dyni

Zupa z dyni

Jak przygotować:

Na początku przygotowujemy wywar z warzyw – najlepiej używając kostki warzywnej. Następnie do dużego garnka wrzucamy 3 łyżki masła i rozpuszczamy je, do tego dodajemy cebulę, rozgnieciony czosnek i podsmażamy na małym ogniu. W międzyczasie obieramy dynię, usuwamy pestki i kroimy ją w kostkę. Pokrojoną dynię dodajemy do pozostałych składników i mieszamy przez 3 minuty.

Do naszej mieszanki dodajemy wywar z warzyw i gotujemy na średnim ogniu, aż do wrzenia. Wsypujemy pół łyżeczki zmielonego imbiru i doprawiamy solą i pieprzem. Naszą zupę gotujemy przez 20 minut. Ugotowaną zupę studzimy, miksujemy mikserem, dodajemy mleko i podgrzewamy raz jeszcze. Na koniec dodajemy śmietanę.

Życzymy smacznego!

Leave a Reply