Polska jest jednym z krajów, gdzie spożycie zupy jest jednym z największych na świecie. Standardowym, pierwszym daniem na polskim stole jest właśnie zupa, tym bardziej powinniśmy ją jeść w obecnej porze roku. Talerz czegoś zdrowego będzie dla nas zbawienny, aby przeciwdziałać jesiennej chandrze.
Składniki:
- 1 kg dyni
- 3 łyżki masła
- drobno pokrojona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3,5 szklanki wywaru z warzyw
- 1,2 łyżeczki zmielonego imbiru
- 1,25 szklanki mleka
- 6 łyżek śmietany
- sól i pieprz
Jak przygotować:
Na początku przygotowujemy wywar z warzyw – najlepiej używając kostki warzywnej. Następnie do dużego garnka wrzucamy 3 łyżki masła i rozpuszczamy je, do tego dodajemy cebulę, rozgnieciony czosnek i podsmażamy na małym ogniu. W międzyczasie obieramy dynię, usuwamy pestki i kroimy ją w kostkę. Pokrojoną dynię dodajemy do pozostałych składników i mieszamy przez 3 minuty.
Do naszej mieszanki dodajemy wywar z warzyw i gotujemy na średnim ogniu, aż do wrzenia. Wsypujemy pół łyżeczki zmielonego imbiru i doprawiamy solą i pieprzem. Naszą zupę gotujemy przez 20 minut. Ugotowaną zupę studzimy, miksujemy mikserem, dodajemy mleko i podgrzewamy raz jeszcze. Na koniec dodajemy śmietanę.
Życzymy smacznego!