
Delektuj się pysznym daniem podanym na ciepło lub na zimno. Przedstawiamy wielkanocny przepis na białą kiełbasę z jajkiem, zapiekaną w cieście!
Składniki:
- 1 kg białej kiełbasy (surowej),
- ciasto francuskie (1 opakowanie),
- 10 jajek,
- 2 łyżki sosu chrzanowego,
- 1 łyżka bułki tartej,
- masło,
- czerwona papryka,
- 1 cebula,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 pęczek natki pietruszki.
Przygotowanie:
- Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przelej zimną wodą. Obierz i odstaw.
- Posiekaj drobno cebulę i podsmaż na patelni.
- Pokrój paprykę w kostkę, a natkę pietruszki posiekaj.
- Białą kiełbasę wyjmij ze skórki i przełóż do miski. Dodaj podsmażoną cebulę, paprykę, posiekaną pietruszkę, sos chrzanowy, bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszaj.
- Na blaszce (posmarowanej masłem) rozwiń połowę ciasta francuskiego i wyłóż na nie połowę przygotowanego farszu. Poukładaj jajka jedno za drugim na środku pieczeni, lekko wgłębiając je w farsz. Całość przykryj pozostałym farszem. Na wierzchu natomiast rozłóż pozostałe ciasto francuskie i dokładnie sklej brzegi. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 45 minut.
Podawaj z sosem chrzanowym.
Smacznego!