Pieczeń z białej kiełbasy z jajkiem w cieście…

Delektuj się pysznym daniem podanym na ciepło lub na zimno. Przedstawiamy wielkanocny przepis na białą kiełbasę z jajkiem, zapiekaną w cieście!

Depositphotos 175242652 s 2019 1

Składniki: 

  • 1 kg białej kiełbasy (surowej),
  • ciasto francuskie (1 opakowanie),
  • 10 jajek,
  • 2 łyżki sosu chrzanowego,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • masło,
  • czerwona papryka,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 pęczek natki pietruszki.

Przygotowanie: 

  1. Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przelej zimną wodą. Obierz i odstaw.
  2. Posiekaj drobno cebulę i podsmaż na patelni.
  3. Pokrój paprykę w kostkę, a natkę pietruszki posiekaj.
  4. Białą kiełbasę wyjmij ze skórki i przełóż do miski. Dodaj podsmażoną cebulę, paprykę, posiekaną pietruszkę, sos chrzanowy, bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszaj.
  5. Na blaszce (posmarowanej masłem) rozwiń połowę ciasta francuskiego i wyłóż na nie połowę przygotowanego farszu. Poukładaj jajka jedno za drugim na środku pieczeni, lekko wgłębiając je w farsz. Całość przykryj pozostałym farszem. Na wierzchu natomiast rozłóż pozostałe ciasto francuskie i dokładnie sklej brzegi. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 45 minut.

Podawaj z sosem chrzanowym.

Smacznego!

Leave a Reply