Ogórkowa na domowym rosole

Zastanawiasz się, co ugotować na obiad? Proponujemy przepis na tradycyjną zupę ogórkową na domowym rosole. Sprawdź i poczuj smak wiosny!

Depositphotos 18292139 s 2019

Składniki:

  • 6-7 dużych kiszonych ogórków,
  • łyżka masła,
  • łyżka oliwy,
  • 2 małe marchewki,
  • 2 l rosołu,
  • mała cebula,
  • 4 ziemniaki,
  • 0,5 pęczka koperku,
  • 3-4 łyżki śmietany (18%),
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

W garnku na roztopionym maśle i oliwie zeszklij pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodaj obraną i pokrojoną marchewkę i mieszając smaż przez około 3 minuty. Wlej gorący rosół i zagotuj. Przykryj, zmniejsz ogień i gotuj przez około 15 minut. Następnie dodaj obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Gotuj wszystko przez około 15 minut. Wrzuć starte na tarce kiszone ogórki oraz 1/3 szklanki soku z kiszonych ogórków (tzw. zalewy). Gotuj jeszcze przez kwadrans. Zestaw z ognia. Odlej trochę zupy i ostudź, a następnie wymieszaj ją ze śmietaną. Wlej do garnka, dodaj posiekany koperek. Dopraw solą i pieprzem. Gotowe!

Smacznego!

Leave a Reply