Zastanawiasz się, co ugotować na obiad? Proponujemy przepis na tradycyjną zupę ogórkową na domowym rosole. Sprawdź i poczuj smak wiosny!
Składniki:
- 6-7 dużych kiszonych ogórków,
- łyżka masła,
- łyżka oliwy,
- 2 małe marchewki,
- 2 l rosołu,
- mała cebula,
- 4 ziemniaki,
- 0,5 pęczka koperku,
- 3-4 łyżki śmietany (18%),
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
W garnku na roztopionym maśle i oliwie zeszklij pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodaj obraną i pokrojoną marchewkę i mieszając smaż przez około 3 minuty. Wlej gorący rosół i zagotuj. Przykryj, zmniejsz ogień i gotuj przez około 15 minut. Następnie dodaj obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Gotuj wszystko przez około 15 minut. Wrzuć starte na tarce kiszone ogórki oraz 1/3 szklanki soku z kiszonych ogórków (tzw. zalewy). Gotuj jeszcze przez kwadrans. Zestaw z ognia. Odlej trochę zupy i ostudź, a następnie wymieszaj ją ze śmietaną. Wlej do garnka, dodaj posiekany koperek. Dopraw solą i pieprzem. Gotowe!